Livrarea ajutorului vital în Gaza pe la punctul Rafah se amână
În ciuda aşteptărilor că graniţa dintre Egipt şi Gaza se poate redeschide vineri pentru a permite ca ajutorul umanitar vital să intre în enclava de coastă, trecerea de la Rafah va rămâne probabil închisă şi livrarea ajutoarelor se amână, potrivit CNN.
Mai multe surse au declarat joi pentru CNN că nu se mai aşteaptă ca punctul critic de trecere de la Rafah să se deschidă vineri pentru un prim convoi de ajutoare.
CNN citează mai multe surse, inclusiv una familiarizată cu discuţiile pe această temă dintre Israel, Egipt şi Statele Unite, care spune că situaţia este "volatilă".
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
„Nu aş paria că acele camioane vor trece mâine (vineri - n.r.)”, a spus sursa citată.
Astfel, livrările de ajutoare umanitare destinate civililor din Gaza rămân în incertitudine, în timp ce cresc îngrijorările legate de înrăutăţirea rapidă a condiţiilor în care se află populaţia blocată în enclava asediată.
Situaţia rămâne fluidă, au declarat oficialii americani. Sunt necesare reparaţii ale drumurilor pe partea egipteană a punctului de trecere şi există îngrijorări că livrările pot fi susţinute.
Întreaga populaţie din Gaza a fost privată de electricitate, alimente, combustibil şi apă timp de peste o săptămână, în cadrul unui "asediu total" ordonat de Israel în urma atacurilor teroriste din 7 octombrie ale Hamas.
Bombardamentele neîncetate ale avioanelor de război israeliene au lăsat sute de mii de oameni fără adăpost şi au declanşat proteste tot mai mari în Orientul Mijlociu, sporind temerile că războiul ar putea deveni un conflict regional mai amplu.
Un acord între Egipt şi Israel pentru a permite intrarea unor ajutoare în Gaza a fost încheiat miercuri de preşedintele american Joe Biden. În timp ce se întorcea din vizita în Israel, Biden a declarat că omologul său egiptean, Abdel Fattah el-Sisi, a fost de acord să deschidă punctul de trecere Rafah, către Gaza, pentru a permite furnizarea de ajutor umanitar, acest punct fiind singurul care nu este controlat de Israel. Până la 20 de camioane cu ajutoare vor putea intra în Gaza, a spus Biden. El a mai spus că primele livrări sunt aşteptate vineri, dar această dată pare acum incertă. Oficialii americani susţin în continuare că primul convoi de camioane care transportă ajutoare umanitare în Gaza dinspre Egipt va trece graniţa în acest weekend, posibil până sâmbătă.
David Satterfield, trimisul special al SUA pentru probleme umanitare în Orientul Mijlociu, se afla "pe teren, negociind cu israelienii" în legătură cu livrarea de ajutoare, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matt Miller, în cadrul unei şedinţe de informare joi după-amiază.
Pe de altă parte, nu este clar cât de mult impact poate avea livrarea iniţială de ajutoare.
Aducerea rapidă a ajutoarelor în Gaza va fi "un maraton absolut", a declarat pentru CNN dr. Richard Brennan, directorul regional pentru situaţii de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, adăugând că există "o mulţime de complexităţi în desfăşurarea acestei operaţiuni de ajutor". Scopul este de a distribui până la 100 de camioane de ajutoare pe zi, a spus el.
Combustibilul nu este inclus printre provizii, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă. "Combustibilul este necesar pentru generatoarele spitalelor, ambulanţele şi instalaţiile de desalinizare - şi îndemnăm Israelul să adauge combustibilul la proviziile vitale care au voie să intre în Gaza", a cerut Tedros.
Vorbind din Egiptul, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel la o încetare a focului umanitară, cerând totodată Hamas să elibereze cei 200 de ostatici pe care i-a luat în timpul atacului asupra Israelului. De asemenea, el a cerut Israelului să permită "accesul imediat şi fără restricţii al ajutoarelor umanitare pentru a răspunde celor mai elementare nevoi ale populaţiei din Gaza".
Israelul rămâne pe picior de război în timp ce se pregăteşte pentru o posibilă operaţiune terestră. Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat joi, în faţa trupelor adunate nu departe de Fâşia Gaza, că "în curând vor vedea" enclava "din interior", potrivit unui comunicat de presă al biroului său.
Sursa: News.ro
Etichete: razboi, israel, hamas, Fâșia Gaza, ajutor umanitar,
Dată publicare:
20-10-2023 07:18