Indiciu extrem de îngrijorător: Rusia își aprovizionează cu rezerve de sânge trupele de la granița cu Ucraina
Rusia își aprovizionează cu rezerve de sânge trupele aflate la granița cu Ucraina, un indiciu foarte serios că Moscova se pregătește de o invazie militară.
Reuters a anunțat vineri că statul rus își aprovizionează trupele din apropierea graniței cu Ucraina cu rezerve de sânge, alături de alte resurse medicale ce le-ar permite să-și trateze răniții în caz de război, scrie Radio Europa Liberă.
Acest lucru este un indicator cheie al unei posibile invazii a Ucrainei, au declarat trei oficiali americani, care au vorbit sub condiția anonimatului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Oficialii au refuzat să dea detalii legate de momentul în care a fost observată trimiterea rezervelor de sânge.
Pentagonul a recunoscut anterior că Rusia trimite echipament medical trupelor mobilizate la graniță. Dar aprovizionarea cu rezerve de sânge este un detaliu în plus ce ar sugera că Moscova este pregătită să intervină militar.
„Nu avem garanția că va fi un alt atac, dar nu poți executa un alt atac decât dacă ai asemenea resurse la îndemână”, a punctat Ben Hodges, un fost locotenent general al Statelor Unite.
Șeful Statului Major al SUA: Invadarea Ucrainei ar fi ”oribilă”
Șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, a avertizat că o posibilă invadare a Ucrainei ar fi „oribilă” pentru țară și ar duce la pierderea „semnificativă” de vieți omenești.
Milley îl îndeamnă pe președintele rus, Vladimir Putin, să aleagă calea diplomatică în loc de război.
„Dat fiind tipul de forțe mobilizate de-a lungul graniței cu Ucraina, dacă acestea ar trece granița, acest lucru ar avea un impact semnificativ și ar duce la o pierdere semnificativă de vieți omenești”, a transmis Milley în timpul unei conferințe de presă de la Pentagon.
„Vă puteți imagina cum ar arăta acest lucru în zonele urbane cu populație deasă. Ar fi teribil. Și nu este necesar! Ne gândim că o soluție diplomatică este ceea ce ne trebuie în situația de față”.
La conferința de presă a participat și Secretarul american Apărării, generalul (r) Lloyd Austin. Ambii oficiali americani au avertizat, din nou, cu privire la o posibilă intervenție militară a Rusiei în Ucraina.
Ucraina nu crede că invazia Rusiei ar fi iminentă
Din acest motiv, Austin a pus în alertă 8.500 de soldați americani la începutul acestei săptămâni. Aceștia ar putea fi trimiși de urgență în statele aliate NATO din Europa de Est, inclusiv România.
Milley a vorbit despre geografia Ucrainei și a notat că în momentul în care pământul va îngheța, condițiile unei invazii ar deveni optime pentru vehiculele militare.
Comentariile făcute de Milley sunt diferite față de cele făcute de președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, care a vorbit joi la telefon cu omologul său american, Joe Biden. Cei doi nu au căzut de acord cu privire la iminența unei intervenții militare rusești în Ucraina. Autoritățile de la Kiev sunt de părere că, deși există riscul unui război între Rusia și Ucraina, acesta nu este iminent.
Milley, în schimb, crede că acțiunile Rusiei „se simt diferit” de această dată față de escaladările tensiunilor din trecut.
„Situația e mai complexă decât orice am văzut recent și cred că ar trebui să ne întoarcem în timp în perioada Războiului Rece pentru a putea găsi ceva de o asemenea amploare”, a adăugat acesta.