China a depasit Marea Britanie si a intrat in Top 5 "cei mai mari exportatori de arme din lume"


Ultimul update: Vineri 22 Martie 2013 07:14
Data publicarii: Marti 19 Martie 2013 12:06
Categorie: Stiri externe
China

Conform raportului unui institut de cercetare din Suedia, citat de Reuters, China a devenit a 5-a tara mare exportatoare de arme din lume - cel mai inalt nivel pe care l-a atins pana acum de la Razboiul Rece.

Astfel, conform sursei citate, volumul armelor exportate de China intre anii 2008 si 2012 a crescut cu 162%, comparativ cu perioada similara anterioara - detinand astfel o cota de piata de 2 pana la 5 procente in acest domeniu.

Studiul a fost realizat de Institutul de Cercetare a Pacii din Stockholm si arata ca Marea Britanie a pierdut locul 5 in acest clasament, grupul fiind dominat de SUA si Rusia, care acopera 30 % si, respectiv, 26% din aceste exporturi de armament.

Solicitat sa comenteze aceasta situatie, purtatorul de cuvant al ministerului chinez de Externe, Hong Lei, a declarat ca tara sa este un jucator responsabil pe piata exporturilor de arme din lume, care respecta cu strictete legislatia internationala.

"In exporturile de arme, China tine strans de trei principii. Primul este acela ca tara solicitanta sa justifice nevoia cererii de armament pentru autoaparare. Al doilea, sa nu pericliteze pacea regionala si globala, precum si stabilitatea si securitatea acestora. In al treilea rand, sa nu ne bagam in treburile interne ale tarii respective", a explicat oficialul chinez.

In acest fel, tara care are a doua economie cea mai puternica din lume, China, este sustinuta de o noua perspectiva militara, ajutata de alocari mari de sume de la bugetul de stat. Cu acesti bani, China dezvolta echipament militar modern, in care intra portavioane si drone.

La un show aerian care a avut loc in provincia Zhuhai in noiembrie 2012, China a aratat public pentru prima data elicopterele sale de atac, rachetele si vehiculele aeriene de aparare.

Conform raportului institutului suedez, cele mai multe arme ale Chinei se duc in Pakistan, peste 55% din export, si se presupune ca situatia va ramane neschimbata in perioada urmatoare, din cauza planurilor care s-au lansat deja in privinta urmatoarelor comenzi de arme.

Myanmar, care se afla sub spectrul unor reforme fragile, despre care SUA cred ca ajuta la marirea influentei exercitata de China, a primit 8% din exporturile chineze de armament. Urmatoarea tara este Bangladesh cu 7%, urmata de Algeria, Venezuela si Maroc, care au cumparat fregate chinezesti, avioane sau vehicule blindate in anii trecuti.

Germania si Franta ocupa locurile 3 si 4 in acest clasament al marilor exportatori de arme.

Sursa: Reuters

VIDEO PROTVPLUS.RO