Funeralii grandioase in Coreea de Nord pentru Kim Jong-il. Sute de mii de oameni au plans pe strazi

×
Codul embed a fost copiat

Miercuri dimineata, ceremoniile au inceput la mausoleul Kumsusan din Phenian, unde corpul liderului a fost depus intr-un sicriu de sticla. Apoi, un cortegiu funerar a purtat sicriul pe strazile capitalei, unde s-au adunat sute de mii de oameni.

Televiziunea publica a inceput sa difuzeze imagini cu funeraliile liderului Kim Jong-il miercuri, in jurul orei locale 14.00 (07.00 ora Romaniei). Aceste prime imagini au aratat o limuzina neagra arborand un portret gigant al liderului decedat, trecand printre zeci de mii de militari. Televiziunea a afirmat ca aceste imagini sunt difuzate in direct.

Serviciul funerar a inceaput cu un salut din partea lui Kim Jong-un si altor oficiali de rang inalt din tara, in fata corpului neinsufletit al lui Kim Jong-il la mausoleu. Apoi, o limuzina care transporta sicriul s-a indreptat spre centrul Phenianului, insotita de un alt vehicul purtand un portret gigantic al defunctului si de o orchestra militara instalata intr-un camion.

Armata a executat tiruri in onoarea liderului defunct, iar coloana a avansat spre centrul capitalei. Apoi, convoiul funebru care a defilat cu sicriul lui Kim Jong-il prin Phenian a revenit la mausoleul Kumsusan, la finalul unei ceremonii de trei ore, difuzata de televiziune. "Ceremonia s-a incheiat", a declarat un oficial in fata mausoleului Kumsusan din Phenian, unde convoiul funebru a revenit la finalul unui tur al orasului acoperit de zapada, in fata unei multimi de sute de mii de persoane.

La revenirea in piata mausoleului, in fata a zeci de mii de soldati si civili, garda de onoare a defilat, iar imnul national a fost interpretat de o orchestra militara.

Citește și
Coreea de Nord
Anunt surprinzator al Coreei de Nord: "Le garantam siguranta sud-coreenilor care vor veni in vizita"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

La plecarea si la sosirea cortegiului, vehiculul funerar a fost escortat de numerosi oficiali ai partidului si ai armatei, dar si de Kim Jong-un, fiul cel mai mic si succesorul lui Kim Jong-il, numit la conducerea Coreei de Nord, care era imbracat cu un costum de culoare inchisa. O multime intristata era stransa la trecerea convoiului pentru a-l plange zgomotos pe liderul disparut, unii oameni strangand din pumni sau cazand in genunchi in semn de durere.

Un cotidian sud-coreean scrie ca Phenianul a ordonat cetatenilor sai care muncesc in strainatate, ca prin autorizatie speciala sa revina in Coreea de Nord cu aceasta ocazie.

Korea JoongAng Daily adauga ca sute de camioane incarcate cu flori au trecut frontiera dintre China si Coreea de Nord. Ceremonia ar urma sa permita totodata o consolidare a legitimitatii fiului mic al lui Kim Jong-il, desemnat succesor inca de la anuntarea mortii tatalui sau, pe 19 decembrie. Kim Jong-un a fost numit miercuri dimineata "liderul suprem al partidului, statului si armatei" de catre KCNA, agentia de presa oficiala. Partidului Muncitorilor este partidul unic in Coreea de Nord.

Acest tanar in varsta de aproape 30 de ani, lipsit de experienta, se afla de noua zile in centrul scenelor de manifestare a durerii de catre populatie prezentate de televiziunea de stat la Mausoleul Kumsusan din Phenian, unde a fost depus corpul neinsufletit al celui mai puternic om al regimului, intr-un sicriu de sticla. Locul lui Kim Jong-un in cadrul ceremoniei funerare propriu-zise este in continuare incert, avand in vedere ca Kim Jong-il nu a defilat impreuna cu cortegiul funerar al tatalui sau, acum 17 ani.

Kim Jong-un mosteneste o tara cu o economie in ruine, incapabila sa isi hraneasca populatia corect si foarte dependenta de ajutoare externe. Condusa in perioada lui Kim Jong-il conform doctrinei "songun" ("armata mai intai"), tara dispune, insa, de o armata de 1,2 milioane de oameni, numeroase avioane, rachete, tunuri si nave de razboi, dar si bomba atomica. Puteri regionale precum Coreea de Sud, Statele Unite si Japonia si-au exprimat ingrijorarea cu privire la stabilitatea regimului, multiplicand consultarile diplomatice cu scopul de a evita o bulversare la conducerea Coreei de Nord, susceptibila sa afecteze Peninsula Coreea.

Kim Jong-il conducea din 1994 Coreea de Nord cu o mana de fier, dupa moartea tatalui sau Kim Il-sung, inaugurand o dinastie comunista, a carei succesiune a fost preluata de Kim Jong-un. Reintroducand instrumente de propaganda paternalista si aruncand zeci de mii de opozanti reali sau presupusi in inchisori, el a reusit sa mentina un regim pe care unii il vedeau prabusindu-se dupa destramarea fostei Uniuni Sovietice, care ii oferea o sustinere esentiala. Dar foametea teribila a ucis sute de mii de coreeni in anii '90, iar tara, tinta unor sanctiuni internationale, continua sa aiba nevoie de ajutor alimentar si energetic.

Personalitatea si intentiile neexperimentatului Kim Jong-un raman in continuare destul de necunoscute, dar analistii se asteapta la o forma de "regenta", in cadrul careia unchiul prin alianta al noului numar unu oficial, Jang Song-thaek, ar putea juca un rol preeminent.

 
Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
In timp ce Kim Jong-Un preia conducerea tarii, fratele sau mai mare intra sub protectia Chinei
In timp ce Kim Jong-Un preia conducerea tarii, fratele sau mai mare intra sub protectia Chinei

O delegatie sud-coreeana s-a intalnit, luni, cu noul lider nord-coreean Kim Jong-Un, in cursul unei vizite la Phenian pentru aducerea unui ultim omagiu lui Kim Jong-Il, informeaza AFP.

Anunt surprinzator al Coreei de Nord:
Anunt surprinzator al Coreei de Nord: "Le garantam siguranta sud-coreenilor care vor veni in vizita"

Regimul nord-coreean a anuntat ca va primi delegatii din Coreea de Sud care doresc sa ii aduca omagii fostului lider Kim Jong-Il, informeaza CNN.

Priveghiul lui Kim Jong Il a atins cote ridicole. Fortati sa tremure pe strazi, in urlete de durere
Priveghiul lui Kim Jong Il a atins cote ridicole. Fortati sa tremure pe strazi, in urlete de durere

Bocetele promovate la rang de politica de stat au trecut de orice limita in Coreea de Nord. La 4 zile de la anuntul mortii lui Kim Jong Il, propaganda comunista anunta ca natura insasi a cinstit memoria liderului defunct, printr-o furtuna de zapada.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.