Liderul neonazist ales in Parlamentul grec neaga existenta camerelor de gazare la Auschwitz

Ultima actualizare: 10-08-2012 02:59
Nikos Mihaloliakos

Liderul partidului grec neonazist Chryssi Avghi, propulsat in Parlament dupa scrutinul de la 6 mai, a negat existenta camerelor de gazare naziste in timpul unui interviu televizat.

"Auschwitz, ce Auschwitz? Nu am fost acolo. Ce s-a intamplat acolo? Ati fost acolo?", a spus Nikos Mihaloliakos, potrivit unei inregistrari video de la emisiunea difuzata duminica seara de postul privat Mega.

"Nu au existat nici cuptoare, nici camere de gazare, este o minciuna", a adaugat el. Acesta a mai afirmat ca a "citit multe carti care pun la indoiala numarul de sase milioane de evrei" exterminati de nazisti.

Aceasta este prima data de la succesul sau electoral cand Mihaloliakos face public declaratii negationiste. Chryssi Avghi a obtinut 6,9 la suta din voturi (21 de deputati) mizand pe furia grecilor in fata austeritatii si reflexele lor xenofobe. Liderul partidului a reiterat de asemenea ca il considera pe Hitler "o mare personalitate istorica din secolul XX".

Purtatorul de cuvant al Guvernului in exercitiu, Pantelis Kapsis, a "condamnat in maniera cea mai categorica" aceste afirmatii "care deformeaza istoria si constituie o atingere brutala a memoriei milioanelor de victime ale Holocaustului".

Kapsis a amintit ca printre victime figureaza "zeci de mii de greci evrei", intr-o referire oficiala rara la soarta unei comunitati a carei exterminare in proportie de peste 95 la suta de catre nazisti este evocata doar de putin timp de manualele de istorie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO