Liderii UE fac apel la menținerea restricțiilor ferme și accelerarea vaccinării
Liderii Uniunii Europene, reuniţi joi seară într-un summit virtual, au făcut apel la menţinerea de restricţii ferme şi la accelerarea vaccinării pentru a stopa răspândirea noilor variante ale coronavirusului.
N-au reușit totuși să depăşească dezacordurile cu privire la un viitor paşaport de vaccinare.
În Europa, tot mai multe state sunt în alertă din cauza celui de-al treilea val al pandemiei, alimentat de răspândirea tulpinilor britanică și sud-africană. Italia a raportat joi peste 16.400 de cazuri de îmbolnăvire - cel mai ridicat bilanț din ultimele șase săptămâni.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Responsabilii de la Paris nu exclud plasarea într-o nouă carantină a anumitor zone sau chiar a întregii tări. Potrivit premierului francez, 20 de regiuni sunt atent monitorizate.
Jean Castex, prim-ministrul Franței: „Situaţia medicală a ţării noastre s-a agravat în ultimele zile. Am avut peste 30.000 de cazuri noi ieri, un număr pe care nu l-am mai înregistrat din noiembrie.”
Veștile rele apar în timp ce, comparativ cu Marea Britanie ori Statele Unite, campaniile de vaccinare rămân lente, afectate de întârzieri semnificative în procesul de livrare a dozelor.
Ursula von der Leyen: „Varianta britanică e acum în toate statele membre, în afara unuia singur. Varianta sud-africană e în 14 state-membre, iar cea braziliană în șapte dintre ele.”
Comisia Europeană a promis o creştere accentuată a numărului de doze disponibile în al doilea trimestru, cu livrări în creştere din partea laboratoarelor Pfizer/BioNTech şi Moderna, aprobarea vaccinului Johnson & Johnson şi un control atent al exporturilor.
Ursula von der Leyen: „Vrem să vedem cine exportă și unde. (Verificările) sunt concentrate pe întrebarea "compania care exportă vaccinuri produse în Europa își respectă contractul cu Uniunea Europeană?”
În ceea ce priveşte emiterea unui paşaport european de vaccinare care să faciliteze călătoriile, liderii s-au mărginit să ceară "continuarea unei abordări comune".
Șefa Comisiei Europene a reamintit că persistă semne de întrebare de natură ştiinţifică, de exemplu, nu este sigur că încetezi să transmiţi virusul după ce ai fost vaccinat.
De asemenea, chestiunea drepturilor ataşate unui astfel de paşaport este considerată ca fiind "conflictuală" şi "irelevantă" de unele state, într-un moment în care doar 4,2% din europeni au fost vaccinaţi cel puţin cu o doză.
Dovada că subiectul este problematic stau și declarațiile contradictorii de după summit.
Angela Merkel: „Un aspect important este că toți liderii sunt de acord că este nevoie de un certificat digital de vaccinare. Informațiile pe care ar trebui să le conțină un certificate european trebuie să fie decise de Comisia Europeană și statele membre. Comisia Europeană are nevoie de vreo 3 luni pentru a asigura condițiile tehnice necesare emiterii acestor certificate.”
Emmanuel Macron: „Eu vreau să fie clar că atunci când vorbesc de "un permis de trecere" acesta nu poate depinde de vaccinarea cuiva, din moment ce vaccinul încă nu este disponibil pentru cei mai tineri dintre cetățeni.”
Sunt însă state, precum Grecia, care insistă pe adoptarea accelerată a unui astfel de document, ca să-și salveze sezonul estival.
De asemenea, susţinut de Bulgaria, cancelarul austriac a pledat pentru un certificat care să permită călătoriile şi accesul în restaurante pentru persoanele vaccinate, dar şi pentru cei care sunt consideraţi că fiind "imunizaţi" după ce au contractat virusul. Înaintea summit-ului, cancelarul austriac Sebastian Kurz avertiza că, în cazul în care la nivel European nu se ajunge la o înțelegere, Austria și alte state vor lua măsuri separate.