Liderii NATO au reconfirmat angajamentul de a creşte investiţiile în armată

Ultimul update: Joi 12 Iulie 2018 14:18
Data publicarii: Joi 12 Iulie 2018 12:35
Categorie: Internaţional

Liderii NATO şi-au reconfirmat angajamentul de a creşte investiţiile în armată, ca urmare a criticilor insistente ale preşedintelui american.

Trump, însă, nu mai pare să fie mulţumit doar cu atât şi a vorbit despre nevoia ca partenerii europeni să dubleze procentul din PIB alocat apărării, până la 4%.

Pe de altă parte, preşedintele american a reconfirmat în declaraţia de la finalul reuniunii angajamentul Statelor Unite pentru apărarea colectivă. Discuţiile de la summit au fost, însă, tensionate, iar preşedintele american nu s-a abţinut nici de această dată să îşi critice dur aliaţii.

Înainte de a da ochii din nou cu liderii NATO, la dineul găzduit de premierul Belgiei, Trump a lansat un nou atac la adresa aliaţilor, de data aceasta pe Twitter.

"La ce bun mai e NATO, dacă Germania le plăteşte ruşilor miliarde de dolari pentru gaz? Statele Unite plătesc pentru protecţia Europei, apoi pierd miliarde de dolari din comerţ. Toată lumea trebuie să plătească 2% din PIB imediat, nu până în 2025", a scris Trump pe Twitter.

Motivul pentru care a fost anulată întâlnirea bilaterală Klaus Iohannis - Donald Trump

Deşi niciunul dintre liderii prezenţi la reuniune nu a avut voie să-şi folosească telefonul mobil în timpul discuţiilor, contul de Twitter al preşedintelui american a continuat să fie alimentat cu mesaje pe tot parcursul zilei.

Întâlnirea de la Bruxelles a fost dominată de subiectul contribuţiilor statelor membre la bugetul apărării. Trump a avansat varianta ca aliaţii să dubleze procentul din Produsul Intern Brut alocat armatei, adică să ajungă la 4%. Asta, în condiţiile în care doar 5 state au atins ţinta stabilită în 2014, de două procente.

"Mă voi concentra pe ce am stabilit deja, adică pe angajamentul de a învesti în apărarea comună 2% din PIB. Să începem cu asta", a transmis Jens Stoltenberg, secretar general al NATO.

În prealabil, Trump atacase dur Germania, una dintre "codaşele" la acest capitol. În plus, a acuzat Berlinul că este "captiv" Rusiei, din cauza importurilor de gaze ruseşti.

"A început să se certe cu cei mai buni prieteni ai noştri, cu familia noastră. E ca şi cum ţi-ai bate familia în faţa casei, în timp ce vecinii şi mai ales cei care te duşmănesc, se uita pe gard", a spus Trump.

Donald Trump şi-a schimbat discursul la întâlnirea cu Angela Merkel. Chiar şi aşa, dovadă a relaţiei tensionate dintre cei doi este că abia s-au uitat unul al celălalt, în timpul cât jurnaliştii au avut acces în încăpere.

"Avem o întâlnire grozavă. Discutăm despre cheltuielile militare, despre comerţ. Avem o relaţie foarte bună cu doamna cancelar", a trasmis Trump.

Ceva mai destinsa pare să fi fost întâlnirea cu Emmanuel Macron, care şi-a amintit că acum aproape un an urmăreau împreună parada de Ziua Naţională a Franţei, la Paris.

Acum aproape un an a fost la Paris pentru a participa la sărbătoarea noastră naţională", a transmis Macron.

A sunat foarte frumos, dar nu am idee ce a spus", a venit ulterior și reacția lui Trump.

În ciuda atacurilor şi atmosferei tensionate pe care a alimentat-o pe parcursul summitului, Trump a semnat declaraţia finală a reuniunii. Documentul de 23 de pagini, negociat în cel mai mic detaliu luni de zile, reafirmă angajamentul aliaţilor pentru apărarea colectivă. Şi condamnă încă o dată anexarea "ilegală şi ilegitimă" a Crimeei de către Rusia. În plus, Macedonia a fost invitată oficial să devină membră NATO.

Însă, jurnaliştilor nu le-a scăpat că, la una dintre întâlnirile de lucru, şeful de cabinet al preşedintelui american John Kelly, a părut vizibil deranjat de afirmaţiile lui Trump. Explicaţiile Casei Albe, pentru grimasele lui Kelly au fost de-a dreptul comice.

"Nu a fost mulţumit de meniul de la mic-dejun", a explicat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe. Se aştepta să primească un mic dejun complet, însă gazdele au pregătit doar ”pateuri şi brânzeturi", a adăugat ea.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Trump îşi continuă atacurile la adresa Germaniei şi criticile în a doua zi a summitului NATO

Trump îşi continuă atacurile la adresa Germaniei şi criticile în a doua zi a summitului NATO

VIDEO PROTVPLUS.RO

Nigeria

Inundații în nord-vestul Nigeriei. Sunt cel puțin 49 de morți

Theresa May îl laudă pe Trump pentru atitudinea de la summitul NATO: „A făcut diferența”

Cauza accidentului aviatic din Cuba, în care au murit 110 oameni. Ce a făcut pilotul

Putin și-a adus „bestia rusească” la Helsinki. Limuzina a costat 300 de milioane de dolari și poate sta sub apă

Putin neagă că ar avea dosare compromiţătoare despre Trump. "Greu de imaginat"

Barcă scufundată de o "ghiulea" din lavă, în Hawaii. Ce au păţit turiştii din ea

Donald Trump si Vladimir Putin

Donald Trump, criticat dur pentru comportamentul de la summitul cu Putin: „Cea mai jenantă prestație”

Donald Trump: "NATO e minunat, dar ajută Europa mai mult decât pe noi"

Sute de mii de francezi au sărbătorit pe Champs Elysee, luni, câștigarea CM 2018

Comunicaţiile militare între Coreea de Nord şi cea de Sud au fost reluate

Pedeapsa primită de activistele de la Pussy Riot, după ce au intrat pe teren în finala Cupei Mondiale

Tânără arestată la Washington ca agent al Rusiei. Ce acuzații i se aduc