Liderii lumii fac front comun: ”Nu ar trebui să-i permitem lui Putin să creadă că poate să felieze Ucraina ca pe salam”
Pentru prima dată de la începutul crizei din Ucraina, președintele Biden l-a amenințat pe Vladimir Puțin cu sancţiuni care ar putea să îl vizeze personal.
Avertismentul vine în contextul în care Rusia a început exerciții în Marea Neagră, cu peste 20 de nave de luptă.
Totodată, rușii continuă să transfere tehnică militară, parașutiști și avioane de luptă Suhoi în Belarus, în vederea exercițiilor comune programate pentru luna viitoare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Iar Moscova nu uită nici de armele sale cele mai de preț: petrolul și gazele. Vicepreședintele camerei superioare a parlamentului rus a declarat miercuri că țările europene nu vor mai primi resurse energetice dacă Rusia va fi deconectată de la sistemul internațional de plăți, SWIFT.
Moscova așteaptă în zilele următoare răspunsul scris din partea americanilor cu soluții care ar putea duce la dezamorsarea tensiunilor.
Ministrul ucrainean de Externe: ”Nu suntem țara care ridică receptorul, ascultă instrucțiunile și se conformează”
Înainte de a trimite documentul la Moscova, americanii s-au consultat cu oficialii de la Kiev care - potrivit agenției Reuters - n-ar fi avut nicio obiecție la propunerile Occidentului. Kievul și-a exprimat fără echivoc dorința de a nu se face înțelegeri pe la spatele său.
Dmytro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei: ”Dacă oricine face o concesie în privința Ucrainei, pe la spatele Ucrainei, nu o vom accepta. Nu suntem țara care ridică receptorul, ascultă instrucțiunile și se conformează”.
Rămâne de văzut cum vor primi rușii propunerile. Într-un discurs ținut miercuri în Duma de stat, șeful diplomației ruse a reiterat amenințări ambigue.
Lavrov: ”Dacă nu primim un răspuns constructiv din partea Occidentului, iar acesta își va continua demersurile agresive, atunci - așa cum președintele (Putin) a tot spus - Moscova va lua măsurile cuvenite”.
Între timp, Statele Unite se pregătesc pentru cel mai pesimist scenariu.
”Reporter: Îmi puteți spune dacă, după părerea dumneavoastră, riscul unei invazii a crescut, a scăzut ori se menține?
Joe Biden, președintele SUA: Știți, ca să fiu absolut sincer, e ca și cum aș ghici în cafea. Dacă ar fi vorba de oricare alt lider, faptul că își continuă mobilizarea militară la granițele Ucrainei, asta ar însemna că are de gând să facă ceva. Oricum, decizia atârnă numai de Putin. Dacă (Putin) ar intra în Ucraina cu toate acele forțe mobilizate, ar fi cea mai mare invazie de la al Doilea Război Mondial. Ar schimba lumea”.
Pentru a-și sprijini aliații NATO, 8.500 de militari americani au fost puși în alertă sporită, pentru o posibilă desfășurare în Estul Europei.
”Rusia a pus pistolul la tâmpla Ucrainei”
Joe Biden: ”Mă simt obligat să consolidăm prezenţa noastră, prezenţa NATO, pe frontul de est, în Polonia, în România”.
Dmytro Kuleba, ministrul de Externe din Ucraina: ”Vreau să îi transmit un mesaj lui Putin: ascultă, orice ai încerca să obții, vei obține opusul! Dacă vrei retragerea NATO din Europa Centrală, răspunsul va fi întărirea flancului estic al NATO”.
Unii au sugerat, totuși, că această atitudine l-ar putea enerva pe Putin, agravând criza.
”Ei bine, dacă am învățat ceva după 2014, este că e greșit să ne purtăm cu mănuși cu Putin pentru ca nu cumva să-l înfuriem. Nu așa merg lucrurile. Forță, determinare, descurajare - acestea sunt cele trei elemente care au efecte asupra lui Putin”.
Marți a ajuns în Ucraina un nou transport de armament american: câteva zeci de tone de echipamente, inclusiv rachete anti-tanc Javelin, iar președintele Biden a ridicat și mai mult miza.
”- Luați în calcul sancțiuni îndreptate punctual împotrivă lui Putin?
- Da.
- Chiar așa?
- Mă gândesc la asta”.
Avertismente ferme a adresat Kremlinului și șeful guvernului de la Londra.
Boris Johnson: ”Nu ar trebui să-i permitem (lui Putin) să creadă că poate să felieze Ucraina ca pe salam. Rezistenţa pe care o va întâmpina va fi feroce”.
”Nu putem negocia viziunea Europei întregi și libere, creată după anii 1989-1991, când s-au vindecat rănile provocate de Cortina de Fier, doar pentru că Rusia a pus pistolul la tâmpla Ucrainei. Și nu putem accepta doctrina Rusiei, după care unele state sunt mai suverane decât altele”.
Apelul emoționant la pace al Papei Francisc
În zona de conflict din Estul Ucrainei, e o linişte apăsătoare. Militarii ucraineni din prima linie spun că separatiștii au rărit atacurile în ultima vreme.
Oleh Surhov, soldat ucrainean: ”Nu cred că rușii iau în serios negocierile. Rusia nu e interesată de negocieri, are planurile și obiectivele ei de atins. Nu se vor opri, așa că nu are niciun sens să negociezi cu ei”.
Un apel emoționant pentru pace a venit miercuri de la Vatican.
Papa Francisc: ”Vă rog să vă rugați pentru pace în Ucraina! În timpul războiului, oamenii suferă de foame și de atât de multă cruzime. Merită pace!”.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, SUA, NATO, vladimir putin, sanctiuni, invazie,
Dată publicare:
26-01-2022 19:45