Liderii europeni fac un tur de forță, pentru a calma spiritele în Estul Europei. Cine ar putea avea un rol decisiv

×
Codul embed a fost copiat

"Îi susţinem fără rezerve pe aliații noștri europeni". A spus-o răspicat președintele american, după anunțul că Washingtonul trimite 3 mii de militari, în România, Polonia, și Germania.

Nu este o provocare, ci o reacție fermă la agresiunea Rusiei, menită să descurajeze invadarea Ucrainei, sunt de acord analiștii occidentali. În același timp, liderii europeni fac un adevărat tur de forță, pentru a calma spiritele în Estul Europei.

Cancelarul Germaniei a anunțat o vizită la Moscova, iar Emmanuel Macron a discutat din nou, atât cu Joe Biden, cât și cu Vladimir Putin. O contribuție cu greutate în această mediere ar putea avea şi președintele turc.

Anunţată iniţial la Pentagon, relocarea a o mie de militari americani în România a fost imediat confirmată şi detaliată, inclusiv de Departamentul de Stat şi Casa Alba.

Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe: ”O mie de soldați din Regimentul 2 de Cavalerie, care este acum cantonat în Germania, vor fi dislocați în România, în următoarele zile”.

Citește și
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”

Unitatea care va fi desfăşurată în țara noastră este o cunoştinţă mai veche a armatei române. Americanii s-au antrenat alături de vânătorii de munte în cadrul unor exerciţii desfăşurate în România şi au luptat cot la cot cu militarii noștri în Afganistan. Pentagonul a anunțat şi transferul a 2.000 de soldați din Statele Unite în Polonia și Germania. Mișcări temporare determinate de contextul actual de securitate, au precizat oficialii americani.

La rândul său, preşedintele american a ţinut să sublinieze miza acestei decizii.

Joe Biden: ”Suntem consecvenți cu ceea ce i-am spus lui Putin încă de la început. Câtă vreme acționează agresiv, o să luăm măsuri să-i asigurăm pe aliații noștri din Europa de Est că suntem alături de ei și că Articolul 5 (din tratatul NATO) este o obligație sacră”.

Jens Stoltenberg, secretar general NATO: ”Este un semnal puternic al angajamentului SUA şi se adaugă altor contribuţii recente ale SUA la securitatea noastră comună”.

Reacţia Moscovei nu a întârziat.

"Dislocarea de noi efective militare americane în Europa de Est duce la escaladarea tensiunilor în regiune. Facem constant apel la partenerii noştri americani să înceteze să alimenteze tensiunile", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Matthew Lee, jurnalist Associated Press: ”Din perspectiva lor, americanii pot replica fără ezitare: "N-am fi făcut asta, dacă Rusia nu masa 100.000 de soldaţi la graniţa Ucrainei şi alte zeci de mii în Belarus".

Dmytro Kuleba, Ministru Ucraina: ”Unica strategie eficientă în a face Rusia să privilegieze diplomaţia este descurajarea. Şi ne linişteşte faptul că diplomaţia dă roade. Amintiţi-vă câte date au fost vehiculate pentru o posibilă invazie rusă în ultimele săptămâni şi luni. Mai întâi s-a vorbit de decembrie, apoi de începutul lui ianuarie, ulterior sfârşitul lui ianuarie. Suntem la început de februarie, iar eforturile diplomatice continuă”.

Pe de altă parte, oficialii americani nu s-au codit să confirme informaţiile publicate iniţial de ziarul spaniol El Pais, potrivit căruia Washingtonul este dispus să discute promisiunea de a nu desfășura rachete de croazieră Tomahawk în România şi Polonia.

John Kirby, reprezentant Pentagon: ”Nu noi am dat publicităţii documentul, dar, dacă tot s-a aflat, aceasta confirmă ce am spus mereu. SUA merg până în pânzele albe pentru o soluţie diplomatică. Iar dacă Rusia chiar vrea să negocieze, aşa cum susţine, documentul acesta chiar demonstrează că e loc pentru negocieri”.

Între timp, în baletul diplomatic derulat de occidentali, s-a implicat şi preşedintele Turciei. Recep Erdoan a vizitat astăzi Kievul, urmând ca săptămâna viitoare să meargă şi la Moscova.

Recep Tayyip Erdogan: ”Ne exprimăm din nou sprijinul pentru integritatea teritorială şi suveranitatea partenerului nostru strategic şi vecin - Ucraina, ca naţiune cu ieşire la Marea Neagră. Îndemnăm toate părţile să dea dovadă de reţinere de dragul păcii în regiune”.

O mediere reușită ar putea restabili imaginea Ankarei în cadrul NATO și în faţa Statelor Unite, după tensiunile provocate de achiziționarea de către Turcia a unui sistem de apărare rusesc.

Pe teren, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, s-a deplasat astăzi în Belarus pentru a verifica pregătirile în vederea exerciţiilor comune de la mijlocul acestei luni. Potrivit NATO, este cea mai mare desfășurare militară a Moscovei în Belarus de la sfârșitul Războiului Rece. Mobilizarea include forțe pentru operațiuni speciale Spetsnaz, avioane de luptă SUhoi-35, rachete Iskander cu capabilitate duală și sisteme de apărare aeriană S-400.

Şi totuşi, fostul ambasador american în Ucraina găseşte temei pentru speranţă.

William Taylor: ”Cred că Putin va clipi primul. Dă semne că doreşte negocieri. Măsurile ferme luate de Ucraina, NATO şi de Statele Unite par să fi descurajat invazia, cel puţin deocamdată. Declaraţiile lui (Putin) de marţi sugerează că vrea să negocieze. S-a plâns, dar nu a respins răspunsurile SUA şi NATO la cererile sale”.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Citește și...
Peste 50.000 de georgieni au participat la o uriașă manifestație la Tbilisi. Sunt nemulțumiți din cauza unei ”legi rusești”
Peste 50.000 de georgieni au participat la o uriașă manifestație la Tbilisi. Sunt nemulțumiți din cauza unei ”legi rusești”

Peste 50.000 de georgieni au participat la o uriașă manifestație la Tbilisi, protestând, din nou, față de controversatul proiect de lege, numit "al agenților străini".  

Furtuna geomagnetică a afectat rețeaua de internet a lui Elon Musk. Sateliții Starlink au avut întreruperi ale semnalului
Furtuna geomagnetică a afectat rețeaua de internet a lui Elon Musk. Sateliții Starlink au avut întreruperi ale semnalului

Rețeaua de internet a lui Elon Musk a fost afectată de furtuna geomagnetică! Sateliții Starlink au avut întreruperi ale semnalului de la câteva minute la câteva ore, și asta a dus la dispariția internetului în diferite părți ale lumii.

Schimbările climatice întreţin şi alimentează bolile infecţioase.
Schimbările climatice întreţin şi alimentează bolile infecţioase. "Zonele favorabile răspândirii malariei se vor schimba"

Planeta noastră - devenită mai caldă, mai poluată şi mai neospitalieră - s-a schimbat sub efectele activităţii umane şi, în acest mediu nou, bolile infecţioase proliferează, informează AFP.

Recomandări
Cum s-a schimbat fața României, datorită banilor europeni. Investiții masive în spitalele din Bihor, Sibiu sau Vâlcea
Cum s-a schimbat fața României, datorită banilor europeni. Investiții masive în spitalele din Bihor, Sibiu sau Vâlcea

”Hemoragie de bani în sănătate”, PARTEA I. Au trecut 17 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, iar, dacă tragem linie, țara noastră a ieșit pe plus.  

Starea generală a lui Florin Piersic se ameliorează. Actorul, vizitat la spital de Ciolacu și de Rafila
Starea generală a lui Florin Piersic se ameliorează. Actorul, vizitat la spital de Ciolacu și de Rafila

Evaluarea pacientului Florin Piersic arată o ameliorare a stării generale, concomitent cu procesul de normalizare a indicatorilor biologici şi de evoluţie favorabilă a plăgii operatorii, au informat reprezentanţii Spitalului de Ortopedie "Foişor".

Rusia a ”capturat 9 sate în doar 2 zile” în Ucraina, după atacul transfrontalier surpriză asupra Harkovului
Rusia a ”capturat 9 sate în doar 2 zile” în Ucraina, după atacul transfrontalier surpriză asupra Harkovului

Rusia a "capturat nouă sate în două zile" după ce a lansat un atac transfrontalier surpriză asupra Harkovului, care a început vineri. Mii de persoane au fugit din al doilea oraș ca mărime din Ucraina.