Lider ISIS, condamnat la moarte pentru mai multe atentate. Reacţia lui când a aflat sentinţa
Un lider extremist islamist a fost condamnat vineri la pedeapsa cu moartea în Indonezia pentru că a ordonat comiterea unor atentate sinucigaşe în 2016 la Jakarta.
Predicatorul Aman Abdurrahman a fost "recunoscut vinovat de comiterea unui act de violenţă teroristă (şi) condamnat la pedeapsa cu moartea", a declarat preşedintele tribunalului Akhmad Zaini la pronunţarea sentinţei, în prezenţa unor poliţişti puternic înarmaţi, desfăşuraţi în sală şi în afara tribunalului.
Judecătorul a adăugat că extremistul islamist a fost implicat şi în alte atacuri. Aşezat pe un scaun în faţa completului de judecată, condamnatul nu a avut nicio reacţie la anunţul sentinţei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aman Abdurrahman este considerat liderul de facto al tuturor susţinătorilor Statului Islamic în Indonezia şi este liderul spiritual al mişcării extremiste islamiste Jamaah Ansharut Daulah (JAD). El era în contact cu şefii Statului Islamic şi principalul promotor al propagandei acestei grupări jihadiste în Indonezia, potrivit experţilor.
În rechizitoriul pronunţat luna trecută, procurorul ceruse pedeapsa cu moartea. Atentatele de la Jakarta s-au soldat cu patru morţi, iar cei patru atacatori au fost ucişi. O cafenea Starbucks şi o gheretă a poliţiei au fost distruse într-un cartier din centrul capitalei indoneziene, unde se află centre comerciale, birourile mai multor agenţii ONU, precum şi ambasade.
Autorităţile indoneziene au apreciat că JAD, care a depus jurământ de credinţă Statului Islamic, este de asemenea implicat în atentatele sinucigaşe comise în luna mai la Surabaya, al doilea oraş ca mărime din Indonezia. Două familii, incluzând două fetiţe de 9 şi 12 ani, au atacat o biserică şi un comisariat de poliţie, atacuri soldate cu 13 morţi. Cei 13 atacatori şi-au pierdut viaţa la rândul lor.
Indonezia, ţara cu cea mai mare populaţie musulmană din lume, se confruntă de mult timp cu o mişcare islamistă extremistă. După atentatele din Bali în 2002 (202 de morţi, inclusiv mulţi străini), autorităţile au lansat o ofensivă majoră împotriva islamiştilor extremişti şi au slăbit cele mai periculoase reţele, potrivit experţilor.
Dar teama de a asista la o recrudescenţă a grupărilor islamiste s-a intensificat în ultima vreme. Sute de extremişti originari din Indonezia au plecat în străinatate pentru a lupta în rândurile Statului Islamic.