Letonia a demolat un monument sovietic emblematic, înalt de 79 metri. VIDEO
Letonia a demolat joi, la Riga, un monument ce datează din epoca sovietică, în conformitate cu legislaţia modificată după invazia rusă asupra Ucrainei şi în pofida protestelor minorităţii ruse din această republică baltică, informează AFP.
Utilaje de demolare au fost utilizate pentru a distruge memorialul celui de-Al Doilea Război Mondial, înalt de 79 de metri, monument care a devenit un loc de întâlnire pentru susţinătorii Kremlinului din Letonia.
Letonia, la fel ca vecinii săi baltici Lituania şi Estonia, face parte din Uniunea Europeană (UE) şi din Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi s-a poziţionat în mod ferm în sprijinul Ucrainei după declanşarea invaziei ruse.
Alegeri 2024
22:26
Ilie Bolojan admite că a discutat cu Elena Lasconi şi cu Mircea Geoană, dar spune că nu le-a cerut celor doi să se retragă
19:17
Ce se întâmplă dacă o persoană încearcă să voteze de două ori și este identificată de sistemul de alertă
19:09
Negocieri între partidele „de dreapta”. Surse: PNL ar încerca să-l convingă pe Mircea Geoană să se retragă din cursă
15:52
AEP anunță că, în premieră, vom avea posibilitatea să vedem rezultatul alegerilor „în timp real”
Monumentul a fost construit în perioada 1979-1985 pentru a omagia victoria armatei sovietice asupra Germaniei naziste. În fiecare an, mii de ruşi din Letonia, care constituie circa 30% din populaţia acestei ţări, se adună aici de 9 mai, pentru a marca victoria din 1945.
Însă majoritatea letonilor percep această dată ca fiind începutul ocupaţiei sovietice de aproape 50 de ani, care s-a încheiat în 1991.
Aproape toate monumentele şi plăcile comemorative din epoca sovietică, cu excepţia celor situate în cimitire militare, au fost suprimate în 1991, însă monumentul de la Riga era protejat de un tratat din 1994 între Republica Letoniei şi Federaţia Rusă.
În luna mai acest an, Parlamentul leton a votat pentru amendarea acestui tratat, ceea ce a privat monumentul de protecţie juridică.
În 1997, un grup de militanţi a încercat să demoleze monumentul cu dinamită, însă explozibilul s-a declanşat prematur, ucigând trei persoane.
Dezbaterile asupra demontării acestui monument au fost reluate imediat după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, în special după descoperirea gropilor comune de la Bucea, lângă Kiev.