Leon Panetta: Actualele dispute teritoriale din Asia ar putea declansa un razboi

Dată publicare: 17-09-2012 07:18
Dată actualizare: 23-10-2012 13:47


Leon Panetta

Actualele conflicte teritoriale din Asia, mai ales cel dintre China si mai multe tari din regiune, ar putea declansa un razboi, in cazul in care guvernele respective continua "provocarile".

Afirmatia a fost facuta, duminica seara, de secretarul american al Apararii, Leon Panetta, transmite AFP.

"Sunt preocupat atunci cand vad tari angajate in diverse provocari care ar putea declansa violente si, in final, ar putea duce la un conflict", a afirmat Panetta la sosirea sa la Tokyo, raspunzand astfel unei intrebari referitoare la diferendul dintre Beijing si Tokyo cu privire la un mic arhipelag din Marea Chinei de Est.

"Si acest conflict s-ar putea extinde", a avertizat Leon Panetta, care se afla intr-un turneu in Asia, in cursul caruia va ajunge si in China, in contextul in care tensiunile dintre Beijing si Tokyo au fost rareori atat de puternice.

Obiectul litigiului, care a declansat la acest sfarsit de saptamana numeroase si violente manifestatii antijaponeze in mai multe orase din China, este reprezentat de un arhipelag din Marea Chinei de Est, numit Senkaku de japonezi si Diaoyu de chinezi.

Acest arhipelag, care ar ascunde zacaminte de hidrocarburi, este revendicat si de Taiwan.

Decizia de saptamana trecuta a Guvernului japonez de a cumpara aceste insule de la proprietarii lor privati, deci sa le nationalizeze, a provocat o reactie puternica din partea Beijingului, care a trimis mai multe nave sa patruleze timp de cateva ore in jurul arhipelagului pentru a marca apartenenta acestuia la China.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO