Legendarul actor Donald Sutherland, din MASH și Hunger Games, a murit la vârsta de 88 de ani, după o lungă suferință
Donald Sutherland, actorul canadian care a devenit o emblemă contraculturală cu filme precum "The Dirty Dozen", "MASH", "Klute" şi "Don't Look Now" a murit joi, la Miami, după o lungă suferință, a confirmat CAA. El avea 88 de ani.
Fiul său, Keifer, a anunţat moartea tatălui său. "Cu durere în suflet, vă anunţ că tatăl meu, Donald Sutherland, s-a stins din viaţă. Personal, cred că este unul dintre cei mai importanţi actori din istoria filmului", a spus el. "Niciodată nu a fost descurajat de un rol, bun, rău sau urât. A iubit ceea ce a făcut şi a făcut ceea ce a iubit, iar mai mult de atât nu se poate cere. O viaţă bine trăită".
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
With a heavy heart, I tell you that my father, Donald Sutherland, has passed away. I personally think one of the most important actors in the history of film. Never daunted by a role, good, bad or ugly. He loved what he did and did what he loved, and one can never ask for more… pic.twitter.com/3EdJB03KKT
— Kiefer Sutherland (@RealKiefer) June 20, 2024
Timp de peste o jumătate de secol, actorul câştigător al premiilor Emmy şi Globul de Aur a jucat în mod memorabil roluri de răufăcători, antieroi, protagonişti romantici şi mentori.
Cel mai recent, a apărut în rolul judecătorului Parker în serialul "Lawmen: Bass Reeves" şi în serialul "Swimming With Sharks" din 2022. Alte roluri recente ale sale au fost în serialele "Undoing" şi "Trust", în care l-a interpretat pe J. Paul Getty, şi lungmetrajele "Ad Astra" şi "The Burnt-Orange Heresy".
Sutherland a declarat pentru The Guardian în 2005 că iniţial a avut o singură replică în film, până când Clint Walker a refuzat să joace o scenă în care trebuia să imite un general. Potrivit lui Sutherland, regizorul Robert Aldrich, care nu-i ştia numele, s-a întors brusc spre el şi i-a spus: "Tu! Cu urechile mari! Fă-o tu!".
Rolul de şmecher a fost perfect pentru Sutherland, al cărui zâmbet şi farmec au atras atenţia producătorului Ingo Preminger, care l-a distribuit în rolul chirurgului anti-autoritar Căpitanului "Hawkeye" Pierce în comedia de succes din 1970 "MASH".
"MASH" l-a transformat pe Sutherland şi pe colegul său de platou Elliott Gould, care l-a interpretat pe căpitanul "Trapper" John, în vedete importante. Însă actorii au avut probleme în a se adapta la abordarea improvizată şi adesea haotică a regizorului Robert Altman. Potrivit lui Sutherland, Altman a încercat să îl concedieze în timpul filmărilor, dar Preminger a rămas ferm.
Sutherland a mai jucat alături de Gould în comedia neagră "Little Murders" din 1971, inspirată de Alan Arkin, şi din nou în "SPYS" din 1974, un film ratat al regizorului Irvin Kershner.
În filmul de acţiune despre al Doilea Război Mondial din 1970, "Kelly's Heroes", Sutherland s-a alăturat lui Clint Eastwood, interpretându-l pe sergentul Oddball, un comandant de tancuri. Sutherland s-a reîntâlnit cu Eastwood în "Space Cowboys" din 2000, de data aceasta jucând rolul unui fost pilot de elită.
Cu "Klute" din 1971, un thriller-studiu de caracter regizat de Alan J. Pakula şi cu Jane Fonda în rol secundar, Sutherland a devenit un actor principal romantic credibil. El a interpretat rolul unui detectiv cu probleme care se îndrăgosteşte de o damă de companie (Jane Fonda) pe care o protejează de un ucigaş sadic. Mai târziu, Fonda i-a acordat lui Sutherland meritul pentru interpretarea ei de cea mai bună actriţă, premiată cu Oscar, datorită "tuturor sentimentelor intense pe care le trăiam" alături de el.
Cei doi aveau o relaţie amoroasă la acea vreme, iar relaţia a alimentat politica anti-război a lui Sutherland. Acesta s-a implicat în organizaţia Vietnam Veterans Against the War şi, împreună cu Peter Boyle şi Howard Hesseman, Fonda şi Sutherland au lansat o revistă itinerantă numită FTA (Free the Army, cunoscută popular sub numele de F*@k the Army). Pentagonul a încercat fără succes să ţină trupele departe de spectacole; FBI-ul i-a pus sub supraveghere atât pe Sutherland, cât şi pe Fonda.
Donald McNichol Sutherland s-a născut în 1935 în Saint John, New Brunswick (Canadá). S-a pregătit pentru a fi inginer, s-a dedicat actoriei la începutul anilor 1960. A jucat în numeroase seriale şi a debutat pe marile ecrane în 1964, cu „Il castello dei morti vivi”, de Warren Kiefer, un film de groază italian în care a jucat alături de Christopher Lee.
Nu a fost nominalizat niciodată pentru rolurile lui la premiile Academiei Americane de Film, însă aceasta i-a acordat în 2017 un Oscar onorific pentru întreaga carieră.
În 1978, a primit însemnele Ordinului Canadei.
Între filmele în care a jucat se numără „Ordinary People” (r. Robert Redford, 1980) şi „Eye of the Needle” (r. Richard Marquand, 1981), „JFK” (r. Oliver Stone, 1991), „Backdraft” (r. Ron Howard, 1991), „Buffy the Vampire Slayer” (r. Fran Rubel Kuzui, 1992) şi „Disclosure” (r. Barry Levinson, 1994), „Cold Mountain” (r. Anthony Minghella, 2003) şi „Pride & Prejudice” (r. Joe Wright, 2005).
Le-a dat replica unora ca Al Pacino („Revolution”, r. Hugh Hudson, 1985), Sylvester Stallone („Lock Up”, r. John Flynn, 1989) şi Marlon Brando şi Susan Sarandon („A Dry White Season”, r. Euzhan Palcy, 1989).
A mai jucat în regia lui Wolfgang Petersen („Outbreak”, 1995), Joel Schumacher („A Time to Kill”, 1996) şi John Turteltaub („Instinct”, 1999).
Unul dintre cele mai cunoscute roluri ale sale este preşedintele Snow în „Hunger Games”, şi a filmat cu Nicole Kidman pentru miniseria „The Undoing” creată de David E. Kelley şi regizată de Susanne Bier.
A jucat în „Trust” (2018), serialul regizorului Danny Boyle.
A fost premiat cu Emmy şi Globul de Aur pentru rolul principal din „Cititzen X” (HBO, 1995) şi cu Globul de Aur pentru rolul secundar din „Path to War” (r. John Frankenheimer, 2002).
În 2019, la San Sebastian a primit premiul Donostia.