Lege controversată intrată în vigoare în Rusia. Putin poate deconecta țara de la internet
Statul rus are posibilitatea să deconecteze țara de la rețelele de Internet mondiale. A intrat în vigoare una dintre cele mai controversate legi, promulgată de președintele Putin încă din luna mai.
Aceasta vizează crearea unui așanumit "Internet suveran în Rusia".
Kremlinul justifică: "Este o măsură de securitate națională, necesară împotriva atacurilor cibernetice din străinătate". Criticii văd aici o tentativă fără precedent a regimului de intensificare a cenzurii.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Pentru prima dată, statul poate avea un control tehnic deplin asupra Internet-ului, a explicat expertul rus Aleksandr Isavnin, membru al organizaţiei anticenzură Roskomsvoboda.
Pentru că, în virtutea legii așanumite a "Internetului suveran", guvernul poate exercita control direct în domeniile unde companiile furnizoare de Internet ruse au operat în condiţii de liberă concurenţă.
Astfel, traficul de web din Rusia poate fi direcţionat doar prin platforme şi servere care se afla în ţară. Iar furnizorii de Internt pot fi obligaţi să instaleze echipamentul necesar pentru a desfăşura această tranziţie.
Mai multe site-uri care aparţin opoziţiei au fost deja blocate, în timp ce mulţi ruşi se tem că ţara va deveni complet izolată din punct de vedere digital. Adică cenzura dusă la extrem:
De exemplu, oamenii ar putea fi împiedicați să folosească aplicații ca WhatsApp, Telegram, Facebook.
Rusia nu intenţionează să se deconecteze de la Internet, dar se pregăteşte pentru eventualitatea în care Occidentul ar putea să o deconecteze, a insistat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Oficial, legea cuprinde o serie de măsuri menite să garanteze funcţionarea segmentului rusesc de internet şi să-l protejeze de eventuale atacuri cibernetice, fiind prezentată ca un răspuns la „caracterul belicos al noii strategii americane în materie de securitate cibernetică, adoptată în septembrie 2018", care citează în special Rusia ca pe o ameninţare.
Curtea de Conturi rusă a estimat la peste 20 miliarde de ruble, aproximativ 270 milioane de euro, transpunerea în practică a acestei legi.