Lance Armstrong a recunoscut: "Da, m-am dopat. Era imposibil sa castigi fara sa o faci". VIDEO
Lance Armstrong a recunoscut pentru prima oara in public, intr-un interviu acordat realizatoarei TV Oprah Winfrey, ca a luat produse dopante in timpul carierei sale cicliste, dupa mai mult de zece ani in care a negat acest lucru.
El a raspuns "da" atunci cand realizatoarea TV Oprah Winfrey l-a intrebat daca s-a dopat in timpul celor sapte victorii la Turul Frantei (1999-2005), intr-un prim interviu acordat dupa ce a fost radiat pe viata din ciclism.
Armstrong s-a declarat "dezamagit" ca s-a dopat. "Totul este din vina mea", a spus el.
Alegeri 2024
20:29
Câți bani au primit influencerii care l-au promovat pe Călin Georgescu. Unii regretă și se delimitează acum de el
19:45
Ce spun românii care manifestează împotriva lui Călin Georgescu. „Am trecut printr-un regim comunist. Să nu treacă și el”
19:36
Augustin Zegrean, fost președinte CCR: Dacă s-a încălcat procedura, Curtea Constituțională va anula acest tur de scrutin
18:09
Prima reacție a candidatului care a cerut la CCR anularea alegerilor câștigate de Georgescu. „A înşelat electoratul”
Celebrul ciclist a precizat ca i-ar fi fost imposibil sa castige sapte editii consecutive ale Turului Frantei (1999-2005) fara sa se dopeze.
El a recunoscut ca a facut transfuzii sangvine, a luat testosteron, cortizon si hormoni de crestere.
"Cocktailul meu era EPO, transfuziile si testosteronul. La inceputul carierei mele exista cortizon, iar apoi a inceput generatia EPO, in anii '90", a adaugat el.
El a mai spus ca nu si-a fortat niciun moment coechipierii sa se dopeze si ca niciodata nu a avut sentimentul ca triseaza. Lance Armstrong a mai spus ca nu s-a dopat la editiile Turului Frantei din 2009 si 2010.
"Nu vreau sa acuz pe altcineva, eu singur am luat aceste decizii si stau astazi aici pentru a recunoaste si pentru ca regret. Oamenii au tot dreptul sa se simta tradati. Este vina mea. Unele personalitati dispar complet, dar eu vreau sa-mi petrec restul vietii incercand sa recastig increderea si sa-mi cer iertare apoi. Nu am simtit ca trisez. Definitia acestui cuvant este a castiga un avantaj asupra unui rival sau dusman. Nu am vazut lucrurile asa. Am vazut totul ca pe o modalitate de lupta cu arme egale", a spus Armstrong.
El a mai spus ca nu a dat afara pe cineva din echipa sa care nu se dopa: "Cred ca puteam face acest lucru, dar nu a fost cazul''. Despre medicul italian Michele Ferrari, Armstrong a spus ca este "un om bun si un om inteligent".
Armstrong a adaugat ca in prezent este mult mai fericit decat era in acea vreme si a precizat daca va exista o comisie de reconciliere, va fi primul care va merge.
Uniunea Ciclista Internationala a anuntat, in luna octombrie 2012, ca i-a retras lui Lance Armstrong cele sapte titluri din Turul Frantei, dupa un raport al Agentiei Antidoping Americane (USADA) in care rutierul texan era acuzat de dopaj sistematic. USADA a intocmit un dosar cu peste 1.000 de pagini in cazul Lance Armstrong, care contine probe evidente si marturiile unor fosti coechipieri ai rutierului, ce dovedesc ca americanul crease un sistem complex de dopaj, la echipa la care era lider, US Postal.
Fostul sportiv este acuzat ca a utilizat substante interzise, printre care EPO si steroizi, precum si transfuzii sanguine, de-a lungul carierei sale.
Potrivit marturiilor culese de USADA, mai multi coechipieri ai lui Armstrong s-au dopat in acelasi timp cu liderul echipei.
Joi, Comitetul Olimpic International i-a cerut ciclistului american Lance Armstrong sa returneze medalia de bronz castigata in proba de contratimp la Jocurile Olimpice din 2000 de la Sydney.