La 13 ani poate deveni cea mai tanara persoana condamnata pe viata in SUA

Jordan Brown

Un caz unic in istoria justitiei americane a atras atentia jurnalistilor din intreaga lume. Este vorba despre un baiat de 13 ani care, in urma cu doi ani, a impuscat-o mortal pe iubita insarcinata a tatalui sau, iar acum risca inchisoarea pe viata.

Avocatii lui Jordan Brown au incercat sa ii convinga astazi pe jurati ca nu este normal ca un copil de 13 ani sa fie judecat ca un adult, implicit sa existe posibilitatea ca acesta sa fie condamnat pe viata, fara posibilitatea de eliberare conditionata.

Daca nu vor reusi, clientul lor, Jordan Brown, ar putea deveni cea mai tanara persoana din istoria SUA care primeste o asemenea pedeaspa.

Brown este acuzat ca a omorat-o pe Kenzie Houk, in februarie 2009, chiar in casa sa. Potrivit procurorilor, copilul a impuscat-o mortal pe aceasta in ceafa, in timp ce dormea. Imediat dupa crima, baiatul s-a urcat in autobuz si s-a dus la scoala, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

Houk, in varsta de 26 de ani, care era logodita cu tatal baiatului, era insarcinata in luna a noua in momentul in care a fost omorata. Din nefericire, si copilul pe care il purta in pantece a murit. Astfel, James Brown a fost acuzat de dubla omucidere.

Citește și
crime
Ucisa de cadoul primit de ziua ei! Imagini socante
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Mai mult, anchetatorii au stabilit ca omorul a fost premeditat.

America este singura tara din lume, unde minorii pot fi condamnati la inchisoare pe viata - totul sub politica "viata inseamna viata". SUA a refuzat sa ratifice conventia ONU privind drepturile copiilor - aceasta exclude posibilitatea condamnarii pe viata a persoanelor sub 18 ani.

Mai mult, pana in 2005 in SUA exista si pedeapsa cu moartea pentru minori, scrie The Guardian.

Delincventii juvenili si pedeapsa cu moartea

Chiar daca pedeapsa cu moartea este in genere acceptata de legile internationale in cazul adultilor, nu se poate spune acelasi lucru pentru executia infractorilor minori.

Pedeapsa cu moartea pentru infractori juvenili (care nu aveau 18 ani impliniti in momentul in care au comis infractiunea) a devenit extrem de rara. Incepand cu 1990, numai noua tari au executat minori: China, Congo, Iran, Nigeria, Pakistan, Arabia Saudita, Sudan, Yemen si SUA.

Tratatul International pe Drepturi Civile si Politice specifica faptul ca pedeapsa capitala poate fi dictata numai in cazul “infractiunilor foarte grave” si niciodata copiilor sub 18 ani la momentul comiterii infractiunii.

Cu toate acestea, sapte tari au incalcat intelegerea si au executat minori in perioada 1988-1998. Cazul Statelor Unite este cel mai flagrant, cu trei executii de infractori juvenili in 1998. Chiar daca legislatia din unele state si legea federala au fixat 18 ca varsta minima la care un minor poate fi condamnat la pedeapsa cu moartea, majoritatea statelor care aplica aceasta sentinta permit ca ea sa fie data si in cazul adolescentilor de 16 si 17 ani. Pe de alta parte, au existat oficiali guvernamentali care au cerut reducerea acestei varste minime pana la 11 ani.

Din 1976 si pana in 1998, autoritatile americane au condamnat la moarte si executat 12 minori care nu implinisera 18 ani la momentul comiterii infractiunii, dintre care 9 in anii ’90.

In 1998, 72 de alti infractori juvenili erau in asteptarea executiei.

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
TOPUL celor mai sangerosi criminali-vampiri
TOPUL celor mai sangerosi criminali-vampiri

Literatura si filmele sunt pline de monstri care sug sangele oamenilor si terorizeaza orasele. Dar stiati ca astfel de criminali-vampiri chiar exista?

Ucisa de cadoul primit de ziua ei! Imagini socante
Ucisa de cadoul primit de ziua ei! Imagini socante

Va trebui sa traiasca toata viata cu gandul ca darul pe care i l-a facut sotiei, de ziua ei de nastere, i-a adus acesteia moartea. Este drama pe care o traieste un barbat din Brazilia.

Familia unui mafiot rus a fost masacrata: 8 cadavre lasate in garaj
Familia unui mafiot rus a fost masacrata: 8 cadavre lasate in garaj

In Rusia, politistii au gasit 8 cadavre, intr-un garaj din orasul Stavropol. Victimele sunt un cunoscut mafiot local si membrii familiei sale.

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund
Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.

Procesul istoric al lui Donald Trump. Fostul președinte, acuzat că a încercat să
Procesul istoric al lui Donald Trump. Fostul președinte, acuzat că a încercat să "corupă" alegerile din 2016. Cum se apără

La New York a început, sâmbătă, procesul istoric în care Donald Trump e acuzat că a făcut plăți ilegale ca să ascundă o aventură amoroasă cu o vedetă din filmele pentru adulți.