La 13 ani poate deveni cea mai tanara persoana condamnata pe viata in SUA
Un caz unic in istoria justitiei americane a atras atentia jurnalistilor din intreaga lume. Este vorba despre un baiat de 13 ani care, in urma cu doi ani, a impuscat-o mortal pe iubita insarcinata a tatalui sau, iar acum risca inchisoarea pe viata.
Avocatii lui Jordan Brown au incercat sa ii convinga astazi pe jurati ca nu este normal ca un copil de 13 ani sa fie judecat ca un adult, implicit sa existe posibilitatea ca acesta sa fie condamnat pe viata, fara posibilitatea de eliberare conditionata.
Daca nu vor reusi, clientul lor, Jordan Brown, ar putea deveni cea mai tanara persoana din istoria SUA care primeste o asemenea pedeaspa.
Brown este acuzat ca a omorat-o pe Kenzie Houk, in februarie 2009, chiar in casa sa. Potrivit procurorilor, copilul a impuscat-o mortal pe aceasta in ceafa, in timp ce dormea. Imediat dupa crima, baiatul s-a urcat in autobuz si s-a dus la scoala, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.
Houk, in varsta de 26 de ani, care era logodita cu tatal baiatului, era insarcinata in luna a noua in momentul in care a fost omorata. Din nefericire, si copilul pe care il purta in pantece a murit. Astfel, James Brown a fost acuzat de dubla omucidere.
Mai mult, anchetatorii au stabilit ca omorul a fost premeditat.
America este singura tara din lume, unde minorii pot fi condamnati la inchisoare pe viata - totul sub politica "viata inseamna viata". SUA a refuzat sa ratifice conventia ONU privind drepturile copiilor - aceasta exclude posibilitatea condamnarii pe viata a persoanelor sub 18 ani.
Mai mult, pana in 2005 in SUA exista si pedeapsa cu moartea pentru minori, scrie The Guardian.
Delincventii juvenili si pedeapsa cu moartea
Chiar daca pedeapsa cu moartea este in genere acceptata de legile internationale in cazul adultilor, nu se poate spune acelasi lucru pentru executia infractorilor minori.
Pedeapsa cu moartea pentru infractori juvenili (care nu aveau 18 ani impliniti in momentul in care au comis infractiunea) a devenit extrem de rara. Incepand cu 1990, numai noua tari au executat minori: China, Congo, Iran, Nigeria, Pakistan, Arabia Saudita, Sudan, Yemen si SUA.
Tratatul International pe Drepturi Civile si Politice specifica faptul ca pedeapsa capitala poate fi dictata numai in cazul “infractiunilor foarte grave” si niciodata copiilor sub 18 ani la momentul comiterii infractiunii.
Cu toate acestea, sapte tari au incalcat intelegerea si au executat minori in perioada 1988-1998. Cazul Statelor Unite este cel mai flagrant, cu trei executii de infractori juvenili in 1998. Chiar daca legislatia din unele state si legea federala au fixat 18 ca varsta minima la care un minor poate fi condamnat la pedeapsa cu moartea, majoritatea statelor care aplica aceasta sentinta permit ca ea sa fie data si in cazul adolescentilor de 16 si 17 ani. Pe de alta parte, au existat oficiali guvernamentali care au cerut reducerea acestei varste minime pana la 11 ani.
Din 1976 si pana in 1998, autoritatile americane au condamnat la moarte si executat 12 minori care nu implinisera 18 ani la momentul comiterii infractiunii, dintre care 9 in anii ’90.
In 1998, 72 de alti infractori juvenili erau in asteptarea executiei.