Kremlinul susţine că Occidentul trebuie să se angajeze în discuţii pentru a dezamorsa tensiunile nucleare în creştere
Kremlinul a declarat miercuri că un "dialog aprofundat" reprezintă calea pentru reducerea tensiunilor în creştere între Rusia şi Occident, inclusiv în sfera nucleară.
"Occidentul colectiv" refuză să se angajeze la acest lucru, în pofida pericolelor potenţiale, relatează Reuters.
Războiul declanşat de Rusia în Ucraina, prin invazia sa pe scară largă din februarie 2022, a făcut ca legăturile dintre Est şi Vest să atingă cel mai periculos moment de la criza rachetelor cubaneze din 1962. Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi că forţele sale au început prima etapă a exerciţiilor ordonate de preşedintele Vladimir Putin pentru a simula pregătirea pentru lansarea de arme nucleare tactice.
Exerciţiile Rusiei, cea mai mare putere nucleară din lume, sunt destinate, potrivit analiştilor în domeniu, să trimită un semnal de alarmă lansat de Putin pentru a descuraja Occidentul să se implice mai mult în războiul din Ucraina. Ţările occidentale au furnizat arme şi informaţii Kievului, dar s-au abţinut să trimită trupe.
Răspunzând miercuri la o întrebare despre riscul unui conflict nuclear, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că escaladarea tensiunilor în Europa şi conflictele în desfăşurare în diverse regiuni ale lumii subminează stabilitatea şi predictibilitatea.
"Escaladarea în continuare a acestor tensiuni este potenţial periculoasă, inclusiv în sfera nucleară", a declarat Peskov într-un briefing de presă.
"Situaţia necesită un dialog aprofundat pentru ca, utilizând metode politice şi diplomatice, să fie căutată o cale de ieşire din această situaţie tensionată. Dar dialogul aprofundat între principalii actori este respins de ţările aşa-numitului Occident colectiv", a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin.