Zelenski: ”Sunt recunoscător Turciei și președintelui Erdogan personal pentru ajutorul dat în eliberarea oamenilor noștri”
Kremlinul acuză Turcia de încălcarea unei înțelegeri după ce i-a eliberat pe cei cinci comandanți care au apărat oțelăria Azovstal din Mariupol, cel mai mare oraș capturat de Rusia în război.
Eroii de la Azovstal s-au întors în Ucraina în același avion cu președintele Zelenski. Cei 5 au de gând să meargă iar pe front.
Pe de altă parte în așteptarea, liderilor NATO, Vilnius este protejat cu cele mai moderne sisteme de apărare, furnizate de statele membre ale Alianței.
Volodimir Zelenski, Președintele Ucrainei: "Astăzi, în ziua cu numărul 500 a războiului, i-am adus acasă pe cinci dintre eroii noștri, comandanții apărării din Mariupol și uzina Azovstal. Au luptat eroic pentru Ucraina. Sunt recunoscător Turciei și președintelui Erdogan personal pentru ajutorul dat în eliberarea oamenilor noștri."
Este discursul entuziast prin care președintele Ucrainei a marcat repatrierea celor cinci comandanți de la uzina Azovstal, deveniți simboluri ale rezistentei eorice în fata rușilor.
I-a adus în Ucraina chiar Zelenski, în avionul luat pentru întoarcerea din mini-turneul sau european.
Bizar însă, încă de sâmbătă, purtătorul de cuvânt al președinției ruse a denunțat o trădare din partea Turciei.
Dmitri Peskov a subliniat că, în condițiile acordului, luptătorii ar fi trebuit să rămână în Turcia până la sfârșitul războiului.
În urma a ceea ce a numit „o muncă titanică", desfășurată cu ajutorul Turciei și cu un rol surpriză al Arabiei Saudite, Kievul a recuperat, în septembrie 2022, cea mai mare parte a eroilor care au ținut piept rușilor din reduta de la Azovstal.
Peskov susține că Rusia nu a fost informată cu privire la eliberarea de ieri a celor cinci comandanți.
E totuși greu de crezut că președintele Erdoan ar fi luat o asemenea decizie fără măcar să-l prevină pe Vladimir Putin. Președintele rus ar urma să viziteze Turcia în august.
În alta ordine de idei, cu mai puțin de 40 de ore înainte de deschiderea summit-ului de la Vilnius, NATO a transformat capitala lituaniana într-o fortăreaţă apărată cu armament performant.
De marți, preşedintele american Joe Biden şi ceilalţi lideri ai Alianţei se vor întâlni la doar 32 km de gardul de frontieră al Lituaniei cu Belarusul și 150 de km de granița rusă.
Pentru a proteja reuniunea, 16 aliaţi NATO au trimis în total 1.000 de soldaţi, dar și sisteme avansate de apărare antiaeriană de care statele baltice nu dispun.
Germania a desfăşurat 12 vehicule lansatoare de rachete Patriot, folosite pentru a intercepta rachete balistice şi de croazieră sau avioane de război.
10 dintre acestea au fost instalate pe aeroportul din Vilnius, 8 îndreptate în direcţia Kaliningradului rusesc, celelalte doua - spre Belarus.
Între celelalte sisteme furnizate de statele NATO se numără un sistem de apărare antiaeriană NASAMS, obuziere autopropulsate Caesar, avioane militare, capacităţi antidronă, forţe speciale dotate cu elicoptere și echipamente necesare în eventualitatea unui atac chimic, biologic, radiologic sau nuclear.