Kremlinul acuză Kievul de crime de război. Rusia susține că ucrainenii ar fi executat 10 prizonieri de război ruși
„Este risc de accident nuclear la centrala atomică de la Zaporojie”, a avertizat șeful Agenției pentru energie nucleară a Rusiei. Moscova și Kievul se acuză reciproc după noile bombardamente, în weekend - peste 30 de lovituri după cum susțin rușii.
La aproape nouă luni de la începutul războiului, președintele Volodimir Zelenski spune că cele mai aprige lupte se dau în Donețk. Sprijinul pentru Ucraina „are un preț pentru noi toți", a admis secretarul general al NATO. Dar a insistat pentru menținerea unității aliaților Ucrainei, ca să fie evitat „un preț și mai mare".
O echipă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomica inspectează centrala nucleară de la Zaporojie pentru a verifica dacă a fost afectată de atacurile din weekend. Dar accesul experților este "strict în cadrul mandatului lor", a declarat un consilier al șefului companiei rusești Rosenergoatom.
Sam Kiley, corespondent CNN: „Autoritățile ucrainene îi acuză pe ruși că au atacat deliberat centrala nucleară, ca să-i compromită capacitatea de a furniza electricitate rețelei ucrainene, care se află sub o presiune militară extremă din cauza sutelor de rachete și drone lansate de ruși în ultimele săptămâni. În schimb, rușii neagă că ar ataca în vreun fel centrala, care este de altfel sub controlul lor. Planul rușilor este să deturneze electricitatea produsă de centrală către rețeaua rusească. Ceea ce până acum nu s-a întâmplat”.
În Herson, soldații ucraineni sunt pe poziții și așteaptă la începerea bombardamentelor masive de artilerie ale rușilor, de dincolo de Nipru.
Comandantul unei unități militare din sudul Ucrainei: „În fiecare zi se intensifică bombardamente asupra orașului Herson. Deocamdată, mai mult pe malul Niprului și la periferie. Dar, mai devreme sau mai târziu, „bomba" va exploda. Vor fi lupte la nivel mare, pentru că inamicul își pregătește toate resursele pe linia actuală de apărare”.
În regiunea Harkov, aproape de granița rusă, zac peste tot vehicule militare rusești distruse în luptele trecute. Dar în cursul contra-atacului fulminant din septembrie, ucrainenii au reușit să captureze echipamente militare funcționale de la inamic, care sunt folosite acum împotriva rușilor. Un pluton care apără o poziție fortificată, la doar 850 de metri de granița cu Rusia, are o mitralieră grea de fabricație sovietică, din arsenalul rușilor, ațintită spre liniile inamicului.
Militar al Forțelor Armate Ucrainene: „Din când în când, încearcă acțiuni de atac, dar artileria noastră nu le permite. În plus, avem mijloace de recunoaștere aeriană. În timpul bombardamentelor, identificăm pozițiile de unde trag și răspundem prompt cu o ploaie de foc asupra lor”.
Dronele sunt cel mai feroce inamic al ocupanților ruși. Dar se pare că nu toate. „Aceasta a luat în captivitate un ocupant care și-a dat seama că predarea este o cale de a supraviețui” - este comentariul Ministerului Apărării de la Kiev, care a difuzat aceste imagini.
Kremlinul susține că ucrainenii ar fi executat 10 prizonieri de război ruși, care depuseseră armele, acuzând Kievul că a comis crime de război, pe care Occidentul le ignoră.
Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului: „Rusia va face tot posibilul în cadrul mecanismelor internaționale pentru a atrage atenția asupra acestei crime și a chema la ordine, în fața legii, pe cei răspunzători. Și, desigur, Rusia însăși îi va căuta pe cei care au comis această crimă. Ei trebuie găsiţi şi pedepsiţi”.
În imaginile care circulă intens pe rețele de socializare, majoritatea soldaților ruși sunt la pâmânt și par să fi fost împușcați mortal de la mică distanță după ce unul dintre camarazi ar fi deschis brusc focul asupra soldaților ucraineni care se aflau în apropiere.
Armata ucraineană a anunțat că face verificări în timp ce încearcă să elibereze teritoriul ocupat de ruși.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Cele mai îndârjite lupte se dau în regiunea Donețk. În Luhansk, luptăm și înaintăm pas cu pas. Chiar dacă duminică au fost mai puține din cauza vremii, numărul atacurilor rusești rămâne extrem de ridicat. Numai duminică au fost aproape 400”.
Bohorodichne este un sat din estul Ucrainei, de unde rușii au fost împinși cu șase săptămâni în urmă. Au lăsat, însă, în urmă un dezastru generalizat.
Nicola aduna lemne de foc de pe unde gaseste.
Nicola Robertson: „Rușii mi-au ucis fratele, l-am îngropat cu mâinile mele în curte, dar trebuie să-i fac un mormânt cum se cuvine în cimitir”.
Mama lui de 91 de ani a stat numai în pivniță în perioada ocupației rusești.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: razboi, kremlin, Kiev, prizonieri razboi,
Dată publicare:
21-11-2022 17:55