Analiză Politico. Polonia, pe cale să devină cea mai mare putere militară din UE. Deja are mai multe tancuri decât Germania

Polonia, armata
Shutterstock

Când o rachetă rătăcită a aterizat săptămâna trecută într-un oraș polonez de graniță, ucigând două persoane, unii lideri europeni s-au temut de modul în care va reacționa guvernul de dreapta al Poloniei, mai ales dacă Rusia ar fi ordonat atacul.      

Neîncrederea de lungă durată a Poloniei în tot ceea ce înseamnă ”rusesc” și antipatia profundă a guvernului actual față de Moscova au declanșat îngrijorare, de la Bruxelles până la Berlin, că Varșovia ar putea face ceva neplăcut - se arată într-o analiză realizată de Politico.

Totuși, în loc să cedeze nervos, Varșovia a fost stoică, până când s-a clarificat situația. Concluzia este că a fost o rachetă de apărare aeriană trasă de Ucraina, pentru a se proteja de un atac rusesc.

Dar calmul polonez s-a născut dintr-o realitate simplă, care de ani de zile a trecut aproape neobservată pe lângă cea mai mare parte a Europei: Polonia are, probabil, cea mai bună armată a Europei. Și va deveni și mai puternică.

Paranoia Poloniei cu privire la Rusia a determinat-o să evite Zeitgeist-ul predominant în cea mai mare parte a Europei, și anume faptul că războiul convențional este un lucru al trecutului. În schimb, polonezii construiesc ceea ce acum este pe cale să devină cea mai mare forță militară a Uniunii Europene.

Citește și
serghei lavrov
Serghei Lavrov, declarat persona non grata în Polonia: Moscova denunţă o decizie „provocatoare”
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

„Armata poloneză trebuie să fie atât de puternică încât să nu mai fie nevoită să lupte, doar pentru că este puternică”, a declarat prim-ministrul Mateusz Morawiecki de Ziua Independenței Poloniei.

„Polonia a devenit cel mai important partener al nostru în Europa continentală”, a spus un oficial înalt al armatei americane în Europa, invocând rolul crucial pe care l-a jucat Polonia în sprijinirea Ucrainei și în susținerea NATO în rândul țărilor baltice.

În timp ce Germania, în mod tradițional aliatul cheie al Americii în regiune, rămâne o țară cheie, un centru logistic, dezbaterile interminabile ale Berlinului despre cum să-și refacă armata și lipsa unei culturi strategice i-au împiedicat eficiența ca partener, a mai spus acest oficial american, citat de Politico.

Pe măsură ce Germania continuă să analizeze detaliile a ceea ce numește „Zeitenwende” - sau punctul de cotitură strategic declanșat de invazia Ucrainei de către Rusi - Polonia face deja investiții substanțiale.

Varșovia a anunțat că își va crește cheltuielile pentru apărare de la 2,4% din produsul intern brut la 5%. Între timp, Germania, care a cheltuit aproximativ 1,5% din PIB pentru apărare anul trecut, dezbate dacă poate menține obiectivul de 2% al NATO după ce a epuizat un fond de investiții în apărare de 100 de miliarde de euro pe care l-a aprobat la începutul acestui an.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a promis în iulie că țara sa va avea „cele mai puternice forțe terestre din Europa”.

Iar asta este deja pe cale să se întâmple.

CITIȚI ȘI: ”România, te iubesc!” Cum a ajuns Polonia cel mai mare furnizor de muniție și armament al Ucrainei, după SUA

Polonia are mai multe tancuri și obuziere decât Germania

 

Polonia are deja mai multe tancuri și obuziere decât Germania, și este pe cale să aibă o armată mult mai mare, cu o țintă de 300.000 de soldați până în 2035, comparativ cu cei 170.000 de soldați din prezent ai Germaniei.

Astăzi, armata Poloniei are aproximativ 150.000 de oameni, 30.000 aparținând unei noi forțe de apărare teritorială, înființată în 2017. Aceștia sunt ”soldați de weekend”, care urmează 16 zile de pregătire, urmate de cursuri de perfecționare. Inițial au fost văzuți ca o glumă, dar succesul Ucrainei în utilizarea miliției mobile, echipate cu rachete antitanc și antiaeriene, face ca acum această idee să pară mult mai sensibilă.

Astăzi, acele îndoieli au dispărut”, a spus Błaszczak în timpul unei recente ceremonii de depunere a jurământului pentru noile trupe teritoriale.

Spre deosebire de Germania, care se chinuie să atragă recruții, efortul de recrutare al Poloniei a reușit deja să atragă atenția.

„Polonezii au o atitudine mult mai pozitivă față de armata lor decât Germania, deoarece au fost nevoiți să lupte pentru libertatea lor. În cercurile militare, nimeni nu pune la îndoială calitatea armatei poloneze”, a declarat Gustav Gressel, un fost ofițer militar austriac și cercetător în domeniul securității, acum în Consiliul European pentru Relații Externe.

Polonia a comandat armament în valoare de 10-12 miliarde de dolari din Coreea de Sud

 

Polonia a semnat în această primăvară un acord de 23 de miliarde de złoți (4,9 miliarde de euro) pentru 250 de tancuri Abrams din SUA – un înlocuitor rapid pentru cele 240 de tancuri din epoca sovietică trimise în Ucraina.

Forțele sale aeriene sunt echipate cu avioane F-16 americane și, în 2020, Varșovia a semnat un acord de 4,6 miliarde de dolari pentru 32 de avioane de vânătoare F-35. Dar punctul central al recentelor sale cheltuieli militare a fost Coreea, unde a semnat o serie de acorduri pentru cumpărarea de tancuri, avioane și alte arme.

Până acum, Polonia a comandat armament în valoare de 10-12 miliarde de dolari din Coreea, a declarat Mariusz Cielma, editor și analist la Nowa Technika Wojskowa, un site de știri și analize de tehnologie militară.

Ofertele includ 180 de tancuri K2 Black Panther, 200 de obuziere K9 Thunder, 48 de avioane de atac ușor FA-50 și 218 lansatoare de rachete K239 Chunmoo .

Iar apetitul Poloniei pentru arme noi este și mai mare.

În completarea livrărilor imediate, coreenii sunt așteptați să furnizeze un total de 1.000 de tancuri K2 și 600 de obuziere K9 până la mijlocul și sfârșitul anilor 2020.

Nici o țară occidentală nu vrea să-și extindă armata atât de mult și atât de repede. Oricine va obține ofertele de arme ale Poloniei, beneficiază de zeci de ani de beneficii, pentru că trebuie să întrețină și să repare echipamentul”, a spus Cielma.

Ofertele Coreei sunt atractive pentru că echipamentele lor militare sunt în general mai ieftine decât cele americane și europene, și le pot produce într-un timp bine definit.

Achizițiile sunt, desigur, o lovitură în visele președintelui francez Emmanuel Macron de „autonomie strategică”, în care își imaginează o Europă capabilă să se apere cu armele proprii (cel mai probabil, franceze).

Liderii polonezi nu au ascuns, însă, că presiunea Europei asupra Poloniei asupra reformelor sale controversate în justiție și a altor probleme a jucat, de asemenea, un rol în deciziile de cumpăra arme din Seul.

„Suntem pregătiți să cumpărăm arme și din în alte țări UE, dar trebuie să-și oprească războiul împotriva Poloniei. Suntem gata să batem palma la oferte și bani, dar nu atunci când ni se spune că nu există stat de drept în Polonia”, a declarat președintele PiS, Jarosław Kaczyński, la începutul acestei luni.

Varșovia a comandat elicoptere italiene Leonardo pentru 8 miliarde de zloți, dar acordul prevedea ca elicopterele să fie fabricate în Polonia.

Până în 2035, Polonia își propune să cheltuiască 524 de miliarde de zloți pentru armată.

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Kremlinul acuză Kievul că vrea să atragă NATO direct în război, după incidentul din Polonia
Kremlinul acuză Kievul că vrea să atragă NATO direct în război, după incidentul din Polonia

Ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov, a lansat acuzații grave la adresa Kievului, după explozia provocată de o rachetă în Polonia, incident care a dus la moartea a două persoane.

 

Serghei Lavrov, declarat persona non grata în Polonia: Moscova denunţă o decizie „provocatoare”
Serghei Lavrov, declarat persona non grata în Polonia: Moscova denunţă o decizie „provocatoare”

Rusia a denunţat sâmbătă ceea ce a numit decizia „provocatoare” a Varşoviei de a nu autoriza intrarea pe teritoriul Poloniei a ministrului de externe rus Serghei Lavrov pentru a participa la o reuniune ministerială a OSCE.

Polonia i-a refuzat delegaţiei ruse intrarea pe teritoriul său pentru o reuniune OSCE
Polonia i-a refuzat delegaţiei ruse intrarea pe teritoriul său pentru o reuniune OSCE

Polonia i-a refuzat delegaţiei ruse intrarea pe teritoriul său pentru o reuniune ministerială a OSCE, informează vineri AFP, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe polonez.

Andrzej Duda, la locul tragediei din Polonia. Liderul de la Varșovia i-a răspuns lui Zelenski: „Emoțiile sunt de înțeles”
Andrzej Duda, la locul tragediei din Polonia. Liderul de la Varșovia i-a răspuns lui Zelenski: „Emoțiile sunt de înțeles”

Andrzej Duda, președintele Poloniei, a declarat că înțelege poziția omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, care a afirmat că Ucraina nu este responsabilă pentru racheta care a căzut în satul polonez Przewodów, provocând moartea a două persoane.

”Ne apără Dumnezeu”. Cum a ajuns Polonia cel mai mare furnizor de muniție și armament al Ucrainei, după SUA
”Ne apără Dumnezeu”. Cum a ajuns Polonia cel mai mare furnizor de muniție și armament al Ucrainei, după SUA

Partea a III-a - ”Ne apără Dumnezeu”. Din regimul comunist s-au moștenit capacități industriale care ar fi putut fi reformate, dar și reflexe de tip vechi și secret prin care cei aflați în funcții de conducere vor să ascundă realitatea.    

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu
Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu

Navele de război ale Marinei SUA au folosit un interceptor de rachete pentru prima dată în luptă în weekend, în timp ce apărau Israelul de un atac iranian fără precedent, scrie Business Insider.

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat.