Kievul a criticat declaraţia liderilor G20 asupra războiului din Ucraina
Kievul a criticat, sâmbătă, declaraţia liderilor G20 asupra războiului din Ucraina, în care aceştia au denunţat utilizarea forţei, însă fără a menţiona Rusia, informează agenţiile de presă internaţionale.
"Ucraina este recunoscătoare faţă de partenerii care au încercat să includă o formulare puternică în text. În acelaşi timp, în ceea ce priveşte agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, G20 nu are pentru ce să se mândrească", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe ucrainean, Oleg Nikolenko.
Liderii ţărilor din G20 au denunţat sâmbătă "utilizarea forţei" pentru obţinerea de câştiguri teritoriale în Ucraina, dar fără a denunţa o "agresiune" rusă împotriva acestei ţări, potrivit unei declaraţii ce va fi comunicată la finalul summitului.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
"Agresiuna" rusă în Ucraina, menţionată
"Referitor la războiul în Ucraina" (...)"în legătură cu Carta ONU, toate statele trebuie să se abţină să recurgă la ameninţare sau la utilizarea forţei pentru a căuta să obţină câştiguri teritoriale împotriva integrităţii teritoriale şi a suveranităţii politice a oricărui stat", au conchis reprezentanţii ţărilor din G20, care nu au vorbit în schimb despre o "agresiune" rusă în Ucraina, menţionată totuşi în declaraţia adoptată în 2022 în Bali.
Premierul indian şi gazdă a G20, Narendra Modi, a anunţat sâmbătă adoptarea declaraţiei finale a summitului, după ce grupul a ajuns la un consens.
Obţinerea unui consens în rândul membrilor G20 a devenit din ce în ce mai dificilă în ultimii ani, în special din cauza divizărilor cu privire la poziţia de adoptat faţă de invazia Rusiei în Ucraina şi a finanţărilor necesare pentru adaptarea la schimbările climatice, informează Agerpres.