Justin Trudeau, în război cu Facebook. Premierul atacă rețeaua de socializare pentru că blochează știrile despre incendii
Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a acuzat Facebook că pune "profiturile înaintea siguranței oamenilor", după ce a blocat știrile despre incendiile devastatoare din țară.
Facebook a interzis știrile pe platforma sa ca răspuns la legea canadiană, care o obligă să împartă profitul cu agențiile de știri.
Persoanele evacuate în urma incendiilor au declarat că interdicția a afectat capacitatea lor de a împărtăși informații critice.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Meta, compania-mamă a Facebook, consideră legea "fundamental greșită".
Premierul, în timpul unei conferințe de presă televizate de luni, a declarat că acțiunile Meta sunt "de neconceput", potrivit BBC News.
Compania a blocat știrile de pe Facebook și Instagram în Canada de la 1 august, după ce parlamentul țării a adoptat o lege privind știrile online care obligă platforme precum Google și Meta să negocieze acorduri cu editorii de știri pentru conținut.
De atunci, Meta s-a confruntat cu critici semnificative din partea oficialilor canadieni. Sâmbătă, ministrul canadian al patrimoniului, Pascale St-Onge, a declarat într-o postare pe rețelele de socializare că societatea blochează "informații esențiale" pentru utilizatori.
Ea a adăugat că acest lucru se face în ciuda faptului că legea - denumită Bill C-18 sau Online News Act - nu a intrat încă în vigoare. Într-o postare anterioară, ea a calificat decizia Meta drept "nechibzuită".
Meta a numit legea "o legislație fundamental defectuoasă care ignoră realitățile modului în care funcționează platformele noastre".
Într-o declarație pentru BBC, Meta a declarat că legea obligă compania "să pună capăt accesului la conținutul de știri, pentru a se conforma legislației".
Aceasta a adăugat că a activat o funcție "Safety Check" pe platforma sa pentru persoanele care locuiesc în zonele evacuate.
Aceasta le permite utilizatorilor să se marcheze în siguranță și să acceseze "informații de încredere, inclusiv conținut de la agențiile guvernamentale oficiale", a precizat un purtător de cuvânt.
Persoanele evacuate din Teritoriile de Nord-Vest, unde un incendiu de vegetație continuă să facă ravagii la 15 kilometri de cel mai mare oraș, Yellowknife, au declarat că interdicția de știri le-a îngreunat răspândirea de informații salvatoare cu rețeaua lor.
Delaney Poitras, care a fost nevoită să evacueze de două ori în ultimele săptămâni din locuința sa din Fort Smith, a declarat pentru CBC că nu a putut să împărtășească lucruri precum conferințele de presă ale oficialilor sau articole de știri despre actualizările privind evacuarea.
Ea adaugă că Facebook joacă un rol imens în conectarea oamenilor din comunitatea ei. "Este modul în care ținem cu toții legătura", a spus ea.
Datele sugerează că aproximativ 77% dintre canadieni folosesc Facebook, iar unul din patru dintre acești utilizatori se bazează pe el pentru știri.