Jurnalistul american Danny Fenster abia condamnat la 11 ani de închisoare în Myanmar a fost eliberat
Jurnalistul american Danny Fenster, deţinut în Myanmar, și care a fost condamnat recent la 11 ani de închisoare a fost eliberat.
El urmează să fie expulzat.
Informațiile au fost oferite de armata statului, dar și de fostul guvernator al New Mexico, Bill Richardson, conform CNN.
American journalist Danny Fenster has been released from prison in Myanmar, according to Myanmar's military and former New Mexico governor Bill Richardson, who had been on a private humanitarian visit to the country. https://t.co/1r4EpwxULp
— Strawberry NG News (@StrawberryNG) November 15, 2021
Jurnalistul fusese recent condamnat la închisoare pentru disidenţă, asociere ilegală şi încălcarea legislaţiei privind imigraţia, care au fost formulate după arestarea sa în primăvară, în timp ce încerca să fugă din Myanmar, notează Agerpres.
Fenster, în vârstă de 37 de ani, redactor-şef al publicaţiei online Frontier Myanmar, se află de atunci în notoria închisoare Insein din Yangon.
Săptămâna aceasta, împotriva sa au fost formulate noi acuzaţii de terorism şi incitare la rebeliune, pasibile fiecare de o pedeapsă de 20 de ani de închisoare.
"Nu există absolut niciun fundament pentru a-l condamna pe Danny în legătură cu faptele de care a fost acuzat", a declarat pentru Reuters Thomas Kean, directorul publicaţiei. "Noi toţi de la Frontier suntem dezamăgiţi şi nemulţumiţi de această decizie. Vrem ca Danny să fie eliberat cât mai curând posibil ca să poată merge acasă, la familia lui", a adăugat el.
"Caracterul profund injust al ţinerii lui Danny Fenster în detenţie este evident pentru întreaga lume. Regimul (din Myanmar) trebuie să ia măsura prudentă de a-l elibera, acum", a scris Departamentul de Stat al SUA, într-un comunicat emis înainte de sentinţă, care nu a fost anunţată public.
Myanmarul e în haos de la lovitura de stat militară din februarie care a înlăturat guvernul ales al fostei disidente Aung San Suu Kyi. De atunci, peste 1200 de civili au fost ucişi şi mii de oameni au fost arestaţi, între care zeci de jurnalişti, potrivit militanţilor pentru drepturile omului citaţi de ONU.