Povestea romilor din "satul scandinav al României", într-un reportaj Al Jazeera
Jurnaliștii Al Jazeera au realizat un reportaj despre localnicii dintr-un sat românesc nevoiți să plece în țările nordice în căutarea unei vieți mai bune.
„Tot ce este aici - drumul, câmpul, satul întreg - totul face parte din Valea Seacă”, spune Manuel, un tânăr rom, din satul din nordul României.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Viața la sat este simplă: vecinii povestesc între ei, copiii se joacă pe câmp, iar femeile strâng rufele de pe culmi. Dar aceștia duc și o luptă nevăzută, deoarece romii din Valea Seaca se confruntă cu discriminare în sistemul de învățământ și pe piața muncii.
Mulți localnici, precum tatăl lui Manuel părăsesc România pentru țările nordice unde găsesc posibilități de angajare sau cerșesc pentru a trimite bani acasă familiilor.
Pe măsură ce părinții lucrează pentru o viață mai bună pentru familiile lor, copiii lor visează la viitor; o tânără pe nume Bianca speră să fie ofițer de poliție, în timp ce fratele ei vrea să aibă un loc de muncă și să dețină o mașină.
Un alt localnic explică de ce oamenii romi se confruntă cu discriminarea: "Istoria noastră în România începe cu sclavia. Nu știm ce a fost înainte. La fel ca animalele, legate de gât cu lanțuri. Oamenii de etnie romă”, spune el, „se adaptează oricărei circumstanțe”.
În ultimul deceniu, Norvegia a devenit o casă temporară pentru mulți romi, care au venit din România și țările vecine în căutare de noi oportunități. În timp ce unii găsesc de lucru, mulți ajung pe stradă, unde colectează sticle, cântă sau cerșesc.
Pentru norvegienii care nu sunt obișnuiți să vadă sărăcia atât de aproape, acest lucru a dus la unele neliniști. Majoritatea nu interacționează niciodată cu acești oameni care-și câștigă existența în stradă, în afară de faptul că le aruncă mărunțiș, se arată în reportaj.
Prin urmare, modul în care sunt priviți migranții romi în Norvegia este definit de presă.
De multe ori, astfel de știri au conotații negative și fac aluzie la crima organizată. Principala preocupare a presei internaționale pare să fie modul în care prezența lor afectează orașele norvegiene, mai degrabă decât de ce oamenii vin aici, mai adaugă jurnaliștii Al Jazeera.
Drept urmare, majoritatea norvegienilor știu puțin despre istoria și cultura complexă a populației rome din Europa. Grupul a îndurat secole de sclavie, persecuție nazistă în timpul Holocaustului și discriminare sistemică, astfel romii fac parte dintre grupurile minoritare cele mai defavorizate din Europa.
În acest context, nu este surprinzător nici rezultatul unui sondaj din 2015, potrivit căruia romii erau grupul minoritar față de care norvegienii și nord-europenii în general au avut cea mai negativă impresie. Iar acest lucru poate duce la consecințe periculoase.
Valea Seacă a fost numit și „satul scandinav al României” și nu e greu de înțeles de ce. Majoritatea sătenilor romi din Valea Seacă au fost plecați în Norvegia sau au avut membrii familiei care au părăsit România.
Oamenii au început chiar să salute în limba norvegiană, iar copiii poartă haine cu logo-uri norvegiene. Mulți au început să-și ridice sau să-și modernizeze casele cu banii câștigați în Norvegia sau Suedia.