Julian Assange ar auzi voci și ar avea tendințe de suicid în închisoare: „Ești praf, ești mort”
Julian Assange aude voci şi are tendinţe de suicid, susţine un psihiatru care l-a examinat în închisoare.
Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, s-a plâns că aude voci şi muzici imaginare în detenţie şi are impulsuri de suicid, a declarat marţi un psihiatru care l-a examinat, la o şedinţă a tribunalului londonez care analizează cererea de extrădare a lui Assange în SUA, relatează AFP.
Australianul de 49 de ani prezintă un risc de suicid "foarte ridicat" în cazul în care va trebui extrădat către SUA, unde este acuzat de dezvăluirea a sute de mii de documente confidenţiale, a susţinut Michael Kopelman în faţa tribunalului Old Bailey, transmite Agerpres.
Kopelman, care a stat de vorbă de circa 20 de ori cu Assange, a vorbit instanţei despre "depresia severă" şi "simptomele psihotice" ale acestuia din urmă, între care halucinaţii auditive trăite în celula sa din închisoarea de înaltă securitate Belmarsh din apropiere de Londra.
Julian Assange i-a mărturisit astfel psihiatrului că a auzit voci spunându-i: "eşti praf, eşti mort, venim după tine", notează AFP.
Impulsurile sinucigaşe ale lui Assange "provin din factori clinici, dar ceea ce va declanşa o tentativă este iminenţa extrădării", a atenţionat psihiatrul, estimând că starea acestuia "se va deteriora considerabil" dacă va fi extrădat.
Şi partenera lui Julian Assange, Stella Moris, şi-a exprimat temerea că acesta s-ar putea sinucide, lăsându-i pe cei doi copii ai lor fără tată.
Reprezentantul guvernului american, James Lewis, l-a interogat pe Kopelman în legătură cu veridicitatea unor afirmaţii ale lui Assange, sugerând că este posibil să fi fost inventate.
Condiţiile de detenţie ale fondatorului WikiLeaks au fost denunţate de raportorul ONU pentru tortură, aminteşte AFP.
Acuzat mai întâi de piraterie informatică, Julian Assange a fost inculpat în mai anul trecut pentru alte 17 capete de acuzare de justiţia americană, pe baza legislaţiei antispionaj. Susţinătorii lui afirmă că aceste inculpări constituie un pericol grav pentru libertatea presei. SUA îl acuză în special pentru că a pus în pericol unele dintre sursele lor prin faptul că în 2010 a publicat, pe WikiLeaks, 250.000 de telegrame diplomatice şi 500.000 de documente confidenţiale despre activităţile armatei americane în Irak şi Afganistan.
Julian Assange este încarcerat la Belmarsh de la răsunătoarea sa arestare în aprilie anul trecut în Ambasada Ecuadorului la Londra. El se refugiase acolo în 2012, când se temea că va fi extrădat spre SUA sau Suedia, unde era acuzat de viol. Assange a respins mereu aceste acuzaţii, iar urmărirea penală în acest caz a fost abandonată în urmă cu trei ani, după mai multe răsturnări de situaţie.