Julian Assange ar auzi voci și ar avea tendințe de suicid în închisoare: „Ești praf, ești mort”

Ultima actualizare: 22-09-2020 17:23
Julian Assange
Getty

Julian Assange aude voci şi are tendinţe de suicid, susţine un psihiatru care l-a examinat în închisoare.

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, s-a plâns că aude voci şi muzici imaginare în detenţie şi are impulsuri de suicid, a declarat marţi un psihiatru care l-a examinat, la o şedinţă a tribunalului londonez care analizează cererea de extrădare a lui Assange în SUA, relatează AFP.

Australianul de 49 de ani prezintă un risc de suicid "foarte ridicat" în cazul în care va trebui extrădat către SUA, unde este acuzat de dezvăluirea a sute de mii de documente confidenţiale, a susţinut Michael Kopelman în faţa tribunalului Old Bailey, transmite Agerpres.

Kopelman, care a stat de vorbă de circa 20 de ori cu Assange, a vorbit instanţei despre "depresia severă" şi "simptomele psihotice" ale acestuia din urmă, între care halucinaţii auditive trăite în celula sa din închisoarea de înaltă securitate Belmarsh din apropiere de Londra.

Julian Assange i-a mărturisit astfel psihiatrului că a auzit voci spunându-i: "eşti praf, eşti mort, venim după tine", notează AFP.

Impulsurile sinucigaşe ale lui Assange "provin din factori clinici, dar ceea ce va declanşa o tentativă este iminenţa extrădării", a atenţionat psihiatrul, estimând că starea acestuia "se va deteriora considerabil" dacă va fi extrădat.

Şi partenera lui Julian Assange, Stella Moris, şi-a exprimat temerea că acesta s-ar putea sinucide, lăsându-i pe cei doi copii ai lor fără tată.

Reprezentantul guvernului american, James Lewis, l-a interogat pe Kopelman în legătură cu veridicitatea unor afirmaţii ale lui Assange, sugerând că este posibil să fi fost inventate.

Condiţiile de detenţie ale fondatorului WikiLeaks au fost denunţate de raportorul ONU pentru tortură, aminteşte AFP.

Acuzat mai întâi de piraterie informatică, Julian Assange a fost inculpat în mai anul trecut pentru alte 17 capete de acuzare de justiţia americană, pe baza legislaţiei antispionaj. Susţinătorii lui afirmă că aceste inculpări constituie un pericol grav pentru libertatea presei. SUA îl acuză în special pentru că a pus în pericol unele dintre sursele lor prin faptul că în 2010 a publicat, pe WikiLeaks, 250.000 de telegrame diplomatice şi 500.000 de documente confidenţiale despre activităţile armatei americane în Irak şi Afganistan.

Julian Assange este încarcerat la Belmarsh de la răsunătoarea sa arestare în aprilie anul trecut în Ambasada Ecuadorului la Londra. El se refugiase acolo în 2012, când se temea că va fi extrădat spre SUA sau Suedia, unde era acuzat de viol. Assange a respins mereu aceste acuzaţii, iar urmărirea penală în acest caz a fost abandonată în urmă cu trei ani, după mai multe răsturnări de situaţie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!