Violențe în Venezuela. Vehicule ale armatei au intrat în mulțime, în Caracas. VIDEO

Ultima actualizare: 01-05-2019 12:03
Situație tensionată la Caracas, Venezuela
CNN

Situația este extrem de tensionată în Caracas, capitala Venezuelei. Confruntări violente au loc între manifestanţi susţinători ai opoziţiei venezuelene şi forţele de ordine.

IMAGINI LIVE

Protestatari au atacat vehicule ale armatei în capitala Caracas, unde un blindat a pătruns în mulţime, provocând un număr încă neclar de răniţi. Numărul celor care protestează la Caracas împotriva lui Maduro este, potrivit Reuters, de ordinul zecilor de mii, în capitală având loc concomitent şi o manifestaţie pro-Maduro.

Grupuri de manifestanţi au incendiat un autobuz şi au aruncat cu pietre în soldaţi lângă baza aeriană La Carlota, de unde Juan Guaido a anunţat anterior prin intermediul reţelelor de socializare că a primit sprijinul unor ''soldaţi curajoşi'' şi a iniţiat ''faza finală'' a înlăturării lui Maduro, lansând totodată un apel către populaţie şi armată să-l susţină.

''Acum este momentul ! Cele 24 de state ale ţării au pornit pe acelaşi drum: nu mai există cale de întoarcere. Viitorul este al vostru: poporul şi armata împreună pentru a pune capăt uzurpării'', a scris Guaido într-un apel pe Twitter.

În timpul manifestaţiei de la baza La Carlota a avut loc şi o confruntare între soldaţi din cele două tabere, dar incidentul s-a încheiat repede.

Guaido vrea să pună capă regimului Maduro

 

Auto-proclamatul președinte interimar, Juan Guaido, a anunţat că a lansat ultima etapă a operațiunii menite să pună capăt regimului lui Nicolas Maduro.

În prealabil, a declarat că are sprijin din partea armatei. În acest timp, regimul Maduro denunță o lovitură de stat, pe care, a promis el, o va dejuca.

Sute de oameni s-au adunat pe străzile din Caracas şi în apropierea unei baze militare, după ce preşedintele autoproclamat, Juan Guaido, a transmis un mesaj mobilizator pe Twitter. A apărut flancat de liderul opoziţiei Leopoldo Lopez şi de membri ai forţelor armate şi a sugerat că este susţinut de cel puţin o parte a militarilor.

Juan Guaido: "Vă chem în acest moment, de la bază militară aeriană La Carlota, să vă alăturaţi procesului de încetare definitivă a uzurpării. Îi avem de partea noastră pe venezueleni, iar astăzi Forţele Armate sunt în mod clar de partea poporului, de partea Constituţiei, loiali acesteia şi poporului venezuelean".

Replica lui Nicolas Maduro a urmat tot pe Twitter. A dat asigurări că are "nervi de oţel" şi că a vorbit cu comandanţii armatei, care l-ar fi asigurat de ''loialitatea lor totală''.

”Liderii armatei sunt complet loiali poporului, Constituţiei şi patriei. Fac apel la mobilizarea populară maximă pentru a asigura victoria păcii. Vom învinge!”, a mai scris el.

 

Presa se teme de o confruntare armată

 

Potrivit jurnalistilor aflaţi în Venezuela, trupele care-l sprijină pe preşedintele Nicolas Maduro şi cele care ar fi trecut de partea opozantului Juan Guaido sunt aproape de o confruntare în capitala Caracas, unde situaţia este extrem de confuză.

Primele mesaje de susţinere pentru Guaido au venit din Statele Unite, de la consilierul pentru Securitate Naţională al Casei Albe, John Bolton şi secretarul de stat, Mike Pompeo.

Secretarul de stat Mike Pompeo a transmis pe Twitter: „Astăzi, preşedintele interimar Juan Guaidó a anunţat Operación Libertad (Operaţiunea Libertate, n.r.). Guvernul american sprijină total poporul venezuelean în căutarea libertăţii şi a democraţiei. Democraţia nu poate fi învinsă”.

Ministul brazilian de Externe, Ernesto Araujo, a spus marţi, citat de Reuters, că ţara să susţine tranziţia democratică în Venezuela. Într-o conferinţă de presă care a avut loc marţi în Brasilia, el a spus că guvernul brazilian se aşteaptă ca armata venezueleană să treacă de partea lui Guaidó şi să îl înlăture pe Maduro de la conducere, scrie News.ro.

Preşedintele Columbiei, Iván Duque, şi-a exprimat sprijinul faţă de Guaidó şi a cerut armatei venezuelene să îl respingă pe Maduro.

Preşedinţii Vladimir Putin şi Donald Trump sunt la curent cu evenimentele în desfăşurare în Venezuela, unde sute de oameni se află pe străzi în încercarea de a-l înlătura de la putere pe Nicolás Maduro şi de a-l sprijini pe autoproclamatul preşedinte Juan Guaidó.

Leopoldo López, liderul opoziţiei din Venezuela, fost primar al Caracasului, a fost eliberat marţi din arest la domiciliu de forţele opoziţiei.

Juan Guaidó, autoproclamat preşedinte al Venezuelei, recunoscut de peste 50 de state, i-a îndemnat apoi pe venezueleni să se mobilizeze pentru faza finală a „Operaţiunii Libertate”.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO