Joe Biden: Statele Unite vor colabora cu partenerii din Siria pentru a gestiona riscurile după înlăturarea regimului Assad
În Siria, regimul al-Assad a luat sfârșit după 54 de ani. Forțele rebelilor au intrat în Damasc la capătul unei ofensive rapide. Fostul conducător a plecat din țară.
S-ar afla, împreună cu familia, la Moscova, unde ar fi primit azil politic, scrie presa din Rusia. Între timp, președintele american, Joe Biden, a transmis că Statele Unite vor încerca să asigure o tranziţie către o Sirie independentă.
Rebelii au declarat Damascul „capitală liberă”, după ce forțele guvernamentale s-au retras.
Lina Sinjab, corespondent BBC: „Trag focuri de armă în aer, de bucurie. Oamenii sărbătoresc. Este momentul când atât rebelii cât și oamenii obișnuiți sărbătoresc împreună”.
Mulțimea a dat năvală în palatul prezidențial și în reședința privată, la câteva ore după ce Bashar al Assad ar fi fugit cu avionul.
Potrivit presei din Rusia, fostul președinte s-ar afla împreună cu familia la Moscova, unde a primit azil „pe motive umanitare”, scrie agenția TASS.
Joe Biden, președintele SUA: „Acest regim a brutalizat, a torturat și a ucis sute de mii de sirieni nevinovați. Căderea lui este un act fundamental de justiție. Este o oportunitate istorică pentru poporul sirian, care a suferit atât de mult timp, de a-și construi un viitor mai bun pentru țara lor mândră. Dar, este, de asemenea, un moment de risc și incertitudine. Statele Unite vor lucra cu partenerii și părțile interesate din Siria pentru a-i ajuta pe sirieni să profite de oportunitate și de a gestiona riscurile”.
Și alți lideri din întreaga lume au salutat căderea regimului de la Damasc.
Olaf Scholz, cancelarul german: „În ultimii ani, poporul sirian a suferit teribil sub Assad. De aceea, sfârșitul domniei lui este o veste bună, deocamdată”.
Keir Starmer, premierul Marii Britanii: „Salut faptul că Assad a plecat. Poporul sirian a trebuit să suporte regimul său brutal mult prea mult timp”.
Hafez al-Assad a condus Siria 30 de ani, din 1970, iar fiul lui, Bashar al Assad era la putere din 2000. De 13 ani, țara este sfâșiată de război civil, dar regimul Assad s-a prăbușit în doar o săptămână, după o ofensivă fulger a forțelor rebele. Premierul sirian a declarat că nu știe unde se află președintele, dar el vrea să rămână pentru a asigura o „tranziție ordonată de putere”.
Mohammed Ghazi Jalali, prim ministru: „Sunt aici, în casa mea, nu am părăsit-o și nu intenționez să o părăsesc decât într-un mod pașnic, pentru a putea asigura continuitatea activității instituțiilor publice”.
Ofensiva forțelor rebele a umilit aliații regimului Assad. În primul rând, pe ruși, care au o bază navală în vestul țării. Fuga lui Bashar al Assad este o lovitură și pentru Teheran, un alt aliat al regimului. Mai mult, ambasada iraniană la Damasc a fost devastată. Mulțimea a sfâșiat portretele mari, afișate în exterior, cu generalul Qasem Soleimani și liderul Hezbollah Hassan Nasrallah - ambii morți. După explozia de bucurie de pe parcursul zilei, spre seară s-a lăsat liniște.
Clarissa Ward, corespondent CNN: „Tocmai am intrat în orașul Damasc și probabil ați observat că este liniște deplină. De la ora 16:00 sunt în vigoare restricții, până la 5 dimineața, dar încă mai vedem unele mașini pe drum. Am văzut câteva focuri de armă când intrăm în oraș, dar acum pare că totul este relativ calm. Sincer, mi se pare suprarealist să conduci pe aceste străzi știind că Bashar Al Assad nu se va întoarce niciodată și că, după mai bine de 50 de ani, regimul Assad nu mai este”.