Joe Biden recunoaşte, în cadrul contraofensivei împotriva Chinei, Insulele Cook şi teritoriul Niue drept ”state suverane”
Preşedintele american Joe Biden, care vrea să afirme prezenţa americană împotriva Chinei la Oceanul Pacific, a anunţat luni că recunoaşte în mod oficial ca ”state suverane şi independente” două teritorii din regiune, scrie AFP.
Şeful statului american, care primeşte luni la Casa Albă numeroşi lideri ai unor insule de la Oceanul Pacific, subliniază într-un comunicat că Insulele Cook au ”o lungă istorie de cooperare” cu Statele Unite şi apreciază că Niue - un teritoriu cinoscut şi sub numele de «Stânca Polineziei» - joacă ”un rol important şi constructiv în regiunea Pacificului, mai ales în domeniul luptei împotriva modificărilor climatice.
Protecţia Ecosistemului
Niue - un minuscul stat autonom care are doar 1.700 de loucitori şi care se află într-o asociere liberă cu Noua Zeelandă - tocmai a lansat o iniţiativă originală cu scopul de a-şi proteja ecosistemul.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
El oferă, în schimbul sumei de 140 de euro, protecţia unui kilometru pătrat din Oceanul Pacific.
În privinţa Insulelor Cook, Joe Biden afirmă în comunicat că Statele Unite au construit piste de aeroport.
Recunoaşterea oficială a acestui arhipelag cu aproximativ 17.000 de locuitori urmează, potrivit Casei Albe, să permită o luptă mai bună împotriva pescuitului ilegal şi împotriva modificărilor climatice, două preocupări comune ale mulor microstate din regiunea Pacificului.
Preşedintele american organizează luni şi marţi al doilea ”Summit al Statelor Unite şi Forum al Insulelor de la Pacific”, aproape exact la un an de la prima ediţie, care a avut loc tot la Washington.
Executivul american urmează să anunţe, cu această ocazie, potrivit unor oficiali de rang înalt, o ”amprenttă” diplomatică mai puternică, proiecte de infrastructură şi o cooperare maritimă consolidată.
”Este evident că China joacă un anumit rol în toate acestea. Este evident că ambiţiile sale şi influenţa sa în această regiune sunt un motiv ca noi să ne continuăm ofensiva strategică”, a declarat un oficial de rang înalt de la Casa Albă, care a cerut protecţia anonimatului, într-un interviu cu presa.