Portretul lui "Jihadi John", teroristul devenit cel mai cautat om din lume. SUA au trimis dronele pe urmele sale

Jihadi John

Dupa ce ar fi decapitat trei persoane, dintre care doi jurnalisti americani si un lucrator umanitar britanic, teroristul cu cagula neagra este, cu siguranta, printre cei mai cautati oameni de pe planeta.

La scurt timp de la asasinarea jurnalistului american James Foley, publicatia mirror.co.uk titra ca personajul denumit "Jihadi John" este cel mai cautat om de pe planeta. Actele sale de terorism au fost cu atat mai traumatizante, cu cat, dupa fiecare asasinat, acesta posta pe internet filmul decapitarii.

In timp ce unii experti credeau ca teroristul ar fi fost identificat de Serviciile Secrete britanice, MI5 si MI6, faptul ca acesta isi continua lista de asasinari este un semn clar ca momentan niciun guvern nu i-a dat de urma, scrie Daily Mail

Saptamana trecuta, SUA a lansat programul de cautari cu ajutorul unor drone special echipate pentru astfel de misiuni. Acestea sunt dotate cu dispozitive de filmat de inalta precizie si sunt adaptate pentru a detine inclusiv arme. Dronele au fost directionate deasupra regiunii Raqqa, din nordul Siriei, acolo unde se banuieste ca ar fi localizata baza ISIS unde sunt tinuti ostatici cetatenii occidentali.

Mai mult, au fost date publicitatii si informatii guvernamentale privind acordul presedintelui american Barack Obama de a deschide focul in cazul in care dronele trimise ar identifica suspectul principal.

Citește și
Statul Islamic
O adolescenta rapita de militantii Statului Islamic spune povestea abuzului la care este supusa: Mi-au ucis deja corpul
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Jihadi John, profil de criminal

Spre deosebire de alte grupari teroriste care recurg la sacrificarea ostaticilor, cele revendicate de Statul Islamic (IS) au o serie de particularitati. Asasinarile sunt inregistrate cu echipament video de inalta calitate si sunt folosite mai multe unghiuri de filmare. Atat teroristul care apare in imagini, cat si victima, inregistreaza o serie de declaratii inainte ca decapitarea sa aiba loc. Potrivit anchetatorilor, nici echipamentul de inregistrare audio nu este mai prejos. Cel mai probabil, spun investigatorii, sunt folosite lavaliere performante pentru captarea foarte clara a sunetului.

Avand in vedere aceste aspecte, serviciile secrete au la dispozitie mai multe piste de investigatii. De departe cel mai controversat aspect este cel privind identitatea celor care apar in filmele asasinatelor. Inregistrarile cu cei doi jurnalisti americani ucisi in urma cu cateva saptamani scot la iveala acelasi accent si aceeasi voce a teroristului din stanga lor.

1. Accent londonez

Cu un accent londonez foarte clar, lista suspectilor se restrange la anumiti indivizi englezi, din Londra, care ar putea avea legatura, avand in vedere trecutul, cu astfel de grupari teroriste. Prima pista a serviciilor secrete a fost un fost rapper britanic, fiul unui islamist de origine egipteana judecat in Statele Unite in cazul atentatelor comise in 1998 la ambasadele americane din Kenya si Tanzania.

Abdel-Majed Abdel Bary a fost banuit ca ar avea legatura cu moartea jurnalistului american James Foley intrucat a postat dupa asasinat un filmulet in care tinea craniul unui om in mana. La scurt timp, insa, atentia nu a mai fost asupra lui.
Serviciile de spionaj britanice suspecteaza ca fanaticul care l-a decapitat pe jurnalistul american James Foley ar fi un londonez numit John, membru al unei grupari teroriste islamiste, "The Beatles".

2. Statura medie

Aceasta ultima pista pare sa fie intarita si prin declaratiile ostaticilor europeni care au fost eliberati la inceputul acestui an. Conform spuselor acestora, teroristul cu cagula neagra din inregistrari este unul din temniterii pe care ei i-au numit “The Beatles”. Este atletic, de inaltime medie si foarte iute.

Fostii ostatici au reusit sa identifice un numar de opt persoane suspecte, de origine britanica, pe care i-au intalnit in mai multe locatii din Siria, acolo unde au fost plimbati de teroristi.

Identitatile lor nu vor fi facute publice din motive de securitate.

3. Activist jihadist in Marea Britanie

Personajul "Jihadi John" se presupune ca ar fi calatorit din Londra in zona conflictuala din Siria in urma cu un an si a devenit extremist. Acesta se banuieste ca ar fi strans bani in Londra pentru finantarea unor misiune ale ISIS.

Locul executiilor

19 august 2014 – Gruparea ISIS posteaza pe internet o inregistrare in care este asasinat jurnalistul american James Foley, 40 de ani;

2 septembrie 2014 – Acceasi grupare terorista anunta printr-o alta inregistrare postata pe internet asasinarea unul alt jurnalist american, Steven Joel Sotloff, 31 de ani;

14 septembrie 2014 – A treia persoana, britanicul David Haines, 44 de ani, este asasinata de teroristul cu cagula neagra, iar actul este revendicat de ISIS.

Eliot Higgins, cunoscut sub numele sau de blogger "Brown Moses", spunea in urma cu scurt timp ca are primele indicii cu privire la locul in care ar fi fost ucis jurnalistul american James Foley. Din imagini reiese ca toate trei asasinatele au avut loc aproximativ in acelasi loc.

Higgins s-a folosit de toate indiciile pe care le putea obtine din filmul asasinatului. Potrivit inregistrarii difuzate de teroristi, crima s-a petrecut intr-o zona deluroasa, arida, fara plante sau iarba. In departare se observa o bucata de teren cu vegetatie. Din punctul acestuia de vedere, filmarea asasinatului lui James Foley a avut loc la orele diminetii, camerele video fiind indreptate catre nord, ceea ce inseamna ca atentatul a avut loc in sudul localitatii Raqqa din Siria. Analizand detaliile oferite de inregistrarea video, jurnalistul James Foley si teroristul sunt incadrati de doua cai de acces in dealurile din spatele lor.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Ostaticul britanic David Haines,
Ostaticul britanic David Haines, "decapitat de gruparea Statul Islamic". Londra anunta ca inregistrarea este "autentica"

Inregistrarea video in care gruparea Statul Islamic revendica executarea prin decapitare a ostaticului David Haines este "autentica", a anuntat duminica Ministerul britanic al Afacerilor Externe, relateaza AFP, citata de Mediafax.

O adolescenta rapita de militantii Statului Islamic spune povestea abuzului la care este supusa: Mi-au ucis deja corpul
O adolescenta rapita de militantii Statului Islamic spune povestea abuzului la care este supusa: Mi-au ucis deja corpul

O tanara Yazidi, capturata de catre ISIS, a dezvaluit abuzurile extreme la care a fost supusa ca sclav sexual in mainile extremistilor Statului Islamic.

Un soldat irakian a supravietuit unei executii in masa a Statului Islamic prefacandu-se mort. Cosmarul trait de Ali
Un soldat irakian a supravietuit unei executii in masa a Statului Islamic prefacandu-se mort. Cosmarul trait de Ali

Un soldat irakian a supravietuit unei executii in masa desfasurata de militantii Statului Islamic (ISIS) intanzandu-se la pamant si prefacandu-se ca este mort.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.