Japonia, la un an de la tragedie. Tara in care soarele rasare si dupa tsunami. Imaginile miracolului
Acum un an de zile, pe 11 martie, intreaga lumea se uita inmarmurita la dezastrul care punea stapanire pe Japonia. Un cutremur cu magnitudinea 9, urmat de un tsunami gigant devasta coasta pacifica de nord-est, distrugand orase si sate.
Dezastrul lasa in urma lui in jur de 19.000 de morti si disparuti, dar si un accident nuclear la centrala de la Fukushima.
Principalele evenimente de la dezastrul nuclear din 11 martie
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
- 11 martie: Cel mai puternic seism inregistrat in Japonia (cu magnitudinea 9) si un tsunami gigantic devasteaza coasta pacifica de nord-est, spulberand totul in cale. Un val de 14 metri inaltime intrerupe alimentarea electrica si circuitele de racire ale centralei Fukushima Daiichi (220 de kilometri nord de Tokyo), provocand o topire partiala a combustibilului in trei dintre cele sase reactoare.
- 12 martie: Explozie de hidrogen in reactorul 1, acoperisul cladirii se prabuseste. Se instaureaza o zona de evacuare cu o raza de 20 de kilometri, care va deveni zona interzisa.
- 14 martie: Explozie de hidrogen in reactorul 3, care spulbera acoperisul. In ziua urmatoare are loc un incendiu controlat rapid la nivelul reactorului 4. Operatorul centralei, Tepco, deversa tone de apa de mare, apoi apa dulce pentru a opri fisiunea barelor de combustibil si pentru a umple piscinele pentru combustibilul uzat. Guvernul ridica temporar plafoanele de radioactivitate admisibile pentru persoane si alimente.
APRILIE 2011
- 12 aprilie: Agentia pentru siguranta nucleara japoneza (ASN) ridica la nivelul maxim, 7 (ca la Cernobil), gravitatea accidentului de la Fukushima pe scara internationala INES.
MAI 2011
- 5 mai: Prima interventie a muncitorilor in interiorul cladirii reactorului 1 pentru a instala un sistem de ventilare.
- 11 mai: Imparatul Akihito ii viziteaza pe refugiatii de la Fukushima.
IUNIE 2011
- 7 iunie: ASN isi dubleaza estimarile privind particulele radioactive emise in atmosfera in saptamana urmatoare accidentului: 770.000 de terabecquerel si nu 370.000.
- 17 iunie: Uzina de decontaminare a apei radioactive, furnizata de compania franceza Areva si cea americana Kurion, incepe sa functioneze, dar intampina ulterior incidente si este secondata de un sistem japonez Toshiba.
IULIE 2011
- 19 iulie: Premierul Naoto Kan considera situatia de la Fukushima Daiichi in curs de stabilizare, decretand sfarsitul "etapei 1" a planului de rezolvare a crizei, marcata de instalarea unor sisteme de racire in continuu.
AUGUST 2011
- 30 august: Demisia Guvernului si a premierului Kan, inlocuit de Yoshihiko Noda.
SEPTEMBRIE 2011
-28 septembrie: Temperatura din interiorul cuvelor tuturor reactoarelor scade sub 100 de grade Celsius.
NOIEMBRIE 2011
- 4 noiembrie: Statul acorda companiei operatoare Tokyo Electric Power (Tepco) un ajutor de peste opt miliarde de euro pentru a oferi indemnizatii victimelor.
- 12 noiembrie: Prima vizita a jurnalistilor la Fukushima.
- 17 si 29 noiembrie: Autoritatile interzic vanzarea de orez produs in regiunea Fukushima din cauza nivelului ridicat de cesiu radioactiv.
DECEMBRIE 2011
- 16 decembrie: Guvernul decreteaza stare de oprire la rece a reactoarelor avariate, o etapa importanta care marcheaza stabilizarea instalatiilor.
- 21 decembrie: Dezafectarea centralei va necesita 40 de ani de lucrari, anunta Guvernul care prezinta un program.
- 27 decembrie: Tepco cere un ajutor de aproape 7 miliarde de euro in plus statului pentru a plati o parte din indemnizatiile victimelor.
FEBRUARIE 2012
- 22 februarie: In timp ce 3.000 de persoane lucreaza in fiecare zi la locul accidentului, Tepco se straduieste sa reduca emisiile radioactive, care continua.
- 24 februarie: Autoritatile scad puternic limitele de radioactivitate la alimente, plafonandu-le la 100 de becquerel pe kilogram in loc de 500 pentru alimentatia generala.
Un studiu ministerial confirma ca zonele evacuate din jurul centralei vor ramane nelocuite.
Planeta se inclina in fata unui fenomen. Cum arata Japonia la un an de la tsunami
La aproape un an de la tsunami-ul care a distrus Japonia si a ucis in jur de 19.000 de oameni, niponii au renascut din propria cenusa, iar imaginile din prezent ale zonelor afectate de catastrofa demonstreaza acest lucru.
In galeria foto de mai jos puteti revedea, in imagini, cum a aratat tara imediat dupa tragedie, dar si cum si-a revenit ea la numai un an de la dezastru.