Japonia oferă case gratis pentru străini. Localnicii se feresc de ele, pe motiv că sunt „bântuite”
Japonia este țara în care există mai multe locuințe decât familii să se mute în ele.
Din acest motiv, autoritățile au lansat în 2014 programul „akiya bank” prin care oferă case gratuite sau la prețuri de nimic celor dispuși să accepte o serie de condiții. De acest program pot beneficia inclusiv străinii.
Potrivit unui studiu, în 2013 în Japonia existau 61 de milioane de case și doar 52 de milioane de familii. Până în 2065, se estimează că populația țării urmează să scadă de la 127 de milioane la 88 de milioane, arată Institutul Național al Populației și Securității Sociale, ceea ce înseamnă că și mai multe case vor rămâne nelocuite, mai ales în condițiile în care tinerii migrează dinspre zonele rurale spre cele urbane, potrivit unui reportaj CNN.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Același studiu arată că, până în 2040, în jur de 900 de orășele și sate din Japonia nu vor mai exista, în această situație fiind și Okutama. De aceea, autoritățile locale încearcă să salveze localitatea orferindu-le oamenilor locuințe gratuite. Aceste case părăsite sunt cunoscute drept „akiya”, care s-ar traduce prin „case bântuite”, întrucât au fost abandonate de proprietari sau aceștia au murit.
„În 2014, am descoperit că Okutama este unul dintre cele trei orașe din regiunea Tokyo care urmează să dispară până în 2040”, a precizat Kazutaka Niijima, oficial al Departamentului pentru „Reîntinerirea” localității Okutama, situată la două ore de mers cu trenul de Tokyo.
Dacă în 1960 aici trăiau peste 13.000 de persoane, până în anii 1990, numărul lor a scăzut la 5.200. În 2014, a intrat în vigoare programul „akiya bank”, prin care oamenii pot deveni proprietarii acestor „case bântuite”, dacă respectă anumite condiții.
De exemplu, autoritățile locale din Okutama le oferă rezidenților acestor locuințe subvenții pentru reparații în valoare de 8.820 de dolari pentru 100 de metri patrați. Cu toate acestea, programul prevede ca cei care primesc o locuință gratuită sau fonduri pentru renovare să aibă sub 40 de ani sau să aibă cel puțin un copil cu vârsta sub 18 ani sau un partener cu vârsta sub 50 de ani. Totodată, cei care aplică la acest program trebuie să fie dispuși să se mute permanent în oraș și să investească în modernizarea casei. Dar chiar și așa, japonezii preferă clădirile noi.
Printre beneficiarii programului sunt Naoko și Kakayuki Ida, care în urmă cu doi ani au primit o locuință spațioasă cu etaj.
„A trebuit să facem multe reparații, dar mi-am dorit întotdeauna să trăiesc la țară și să am o grădină mare”, a spus Naoko, în vârstă de 45 de ani.
În Okutama sunt în jur de 3000 de case, dintre care 400 sunt vacante. Doar jumătate dintre ele pot fi renovate, consideră autoritățile. În 2015, guvernul japonez a dat o lege prin care cei care lasă o locuință nelocuită să fie penalizați; astfel, se încearcă a-i determia pe proprietari să demoleze sau să renoveze locuințele.
Cu toate acestea, pe oameni îi costă mai mult să dețină un teren viran decât o casă nelocuită, ceea ce îi determină să nu demoleze casele din care vor să se mute.
Prin programul de repopulare a satelor și orașelor mici, nouă familii s-au mutat în Okutama până acum. Oamenii au venit chiar și din New York și China, întrucât programul nu este dedicat doar cetățenilor japonezi.
Și cuplul filipino-japonez format din Rosalie and Toshiuki Imabayashi urmează să se mute în 2019 din Tokyo în această localitate, alături de cei 6 copii.
„Devenise prea aglomerat pentru noi în Tokyo și ne place că Okutama este în aceeași prefectură, dar este înconjurată de natură”, a spus Rosalie.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!