Japonia a trimis un distrugător, după ce a văzut un portavion al Chinei în zona apelor Okinawa

Dată publicare: 05-04-2021 17:33
Dată actualizare: 05-04-2021 17:53


JS Suzutsuki

Japonia a intrat în alertă după ce mai multe nave militare ale Chinei au fost văzute, sâmbătă, trecând pe calea navigabilă dintre Okinawa și Insula Miyako, îndreptându-se spre Pacific.

Potrivit South China Morning Post, este vorba despre un portavion Liaoning, un distrugător de rachete ghidate din clasa Renhai, două distrugătoare de rachete ghidate din clasa Luyang III, o fregată multi-rol Jiangkai II și o navă de sprijin rapid de luptă, din clasa Fuyu.

Conform sursei citate, Japonia a trimis distrugătorul JS Suzutsuki, un avion de patrulare maritimă P-1 și un avion de patrulare de război antisubmarin P-3C, pentru a ”aduna informații și a monitoriza mișcările navelor chineze”, au anunțat autoritățile nipone într-un comunicat publicat duminică.

Este pentru prima dată, din aprilie 2020 și până acum, când portavionul chinez Liaoning trece pe această cale navigabilă.

Apariția chinezilor se produce după exercițiile militare efectuate de SUA cu aliații din regiune, inclusiv un exercițiu comun de două zile cu Marina australiană în Pacificul de Est, precum și după ce portavionul american Theodore Roosevelt CSG a intrat în Marea Chinei de Sud, duminicăm după un exercițiu comun cu armata indiană.

Liaoningul a mai traversat aceeași cale navigabilă în iunie 2019 și decembrie 2016. Tensiunea dintre Armata Populară de Eliberare a Chinei și Forța de Apărare Maritimă Japoneză din Marea Chinei de Est a crescut în ultimele luni, după ce Tokyo și-a exprimat în mod repetat îngrijorările cu privire la noua lege chineză a gărzii de coastă.

Această lege a intrat în vigoare în februarie și permite forței cvasimilitare a Chinei să utilizeze arme împotriva navelor străine pe care Beijingul le consideră că intră ilegal în apele sale.

La începutul lunii martie, garda de coastă a Japoniei a declarat că garda de coastă a Chinei și-a extins prezența în apele contestate, intrând în apropierea Insulele Diaoyu, cunoscute în Japonia sub numele de Insulele Senkaku.

Biroul personal comun al Ministerului Apărării japonez a publicat duminică fotografii ale celor șase nave chineze din grupul de transportatori navali Liaoning.

Noua administrație americană sub președintele Joe Biden a reafirmat angajamentul de a se opune oricărei acțiuni unilaterale care amenință să submineze administrația japoneză a insulelor, precizând că SUA este obligată să apere Japonia în cazul în care teritoriile sale vor fi atacate.

Săptămâna trecută, ministerul apărării din China a cerut Japoniei să înceteze cu acțiunile provocatoare și să se abțină de la atacarea Chinei asupra insulelor disputate, după ce ministerele Apărării din ambele țări au ținut o întâlnire virtuală.

Sursa: South China Morning Post

Tags: china, japonia, insule,


VIDEO PROTVPLUS.RO