Jacques Chirac a murit la vârsta de 86 de ani. Franța declară zi de doliu național
A murit fostul preşedinte francez Jacques Chirac, a declarat joi familia sa pentru AFP.
Fostul preşedinte francez Jacques Chirac a murit joi dimineaţă, la vârsta de 86 de ani, a declarat pentru AFP ginerele său, Frédéric Salat-Baroux.
"Preşedintele Jacques Chirac s-a stins în această dimineaţă înconjurat de ai săi. În pace", a declarat Salat-Baroux, soţul lui Claude Chirac, fiica fostului şef al statului francez.
Jacques Chirac a fost preşedinte al Franţei între 1995 şi 2007.
Un ambasador al aderării României la NATO și la UE
Fostul președinte francez a fost unul dintre cei mai importanți susținători externi ai aderării României la NATO și la Uniunea Europeană și a vizitat România cu mai multe ocazii, întâlnindu-se cu doi președinți în funcție.
Jacques Chirac a cunoscut prima dată România în 1975 când, în calitate de premier al Franţei, a efectuat o vizită oficială la Bucureşti, relatează Radio France Internationale.
În calitate de preşedinte, Chirac a vizitat România în 21 şi 22 februarie 1997, la doar câteva luni după preluarea Palatului Cotroceni de către Emil Constantinescu.
Vizita sa a făcut parte dintr-un turneu mai larg în regiunea est-europeană, care a cuprins state precum Polonia, Ungaria şi Cehia.
Cu acea ocazie a declarat, în faţa Parlamentului, că își dorește ca România să adere la NATO "cât de repede, dacă se poate chiar din 1999". Aderarea României la Alianța Nord-Atlantică s-a concretizat în 2004.
Vizită oficială înainte de aderarea României la UE
Jacques Chirac a revenit în România ultima dată în septembrie 2006, cu ocazia sommeului Francofoniei, găzduit atunci la Bucureşti, prilej cu care liderul francez s-a întâlnit cu preşedintele român Traian Băsescu, pe agenda bilaterală figurând apropiata aderare a României la UE.
Președintele Traian Băsescu a fost primit, în același an, cu câteva luni înainte, la Palatul Elysee.
"Preşedintele Chirac a afirmat ceea ce ştim prin tradiţie, că Franţa susţine fără rezerve integrarea României în Uniunea Europeană", a declarat, cu acea ocazie, președintele român, conform BBC România.
Mandatele sale de preşedinte al Franţei vor rămâne marcate de refuzul de implicare în al doilea război din Irak iniţiat de SUA, de sfârşitul serviciului militar obligatoriu, de recunoaşterea responsabilităţii statului francez în crimele naziste și de strigătul său de alarmă ("Casa noastră arde") în faţa degradării situaţiei mediului la nivel global.
Chirac a fost primul preşedinte al celei de-a V-a Republici condamnat de către justiţia franceză. El a fost condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendare, în 2011, într-un caz de angajări fictive din timpul mandatului său de primar al Parisului.
Franța declară zi de doliu național
Oficialii francezi au decretat ziua de luni zi de doliu național, în urma morții fostului președinte, conform Agerpres.
O ceremonie religioasă va avea loc luni la biserica Saint-Sulpice la ora 10.00 GMT, a anunţat Palatul Elysee. Serviciile religioase oficiale au loc de obicei la catedrala Notre-Dame, dar aceasta este închisă publicului după incendiul devastator de pe 15 aprilie.
Palatul Elysee a mai anunţat că îşi va deschide porţile de joi seară, de la ora locală 21.00, până inclusiv duminică, pentru ca populaţia să-i poată aduce un ultim omagiu fostului preşedinte al Franţei.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Franta, deces, paris, jacques chirac,
Dată publicare:
26-09-2019 13:06