J&J a ajuns la un acord pentru închiderea majorităţii proceselor legate de medicamentul antipsihotic Risperdal

Johnson&Johnson

Johnson & Johnson a ajuns la un acord pentru închiderea majorităţii proceselor legate de medicamentul antipsihotic Risperdal, în care grupul farmaceutic este acuzat de mii de bărbaţi că le-a provocat o creştere excesivă a sânilor, potrivit Reuters.

J&J a afirmat în documentele depuse la Comisia pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) că a ajuns la un acord de principiu în septembrie, pentru rezolvarea ”aproape în totalitate” a celor aproximativ 9.000 de procese legate de Risperdal.

Compania a ajuns la un acord cu avocaţii implicaţi în procese, inclusiv un proces din Philadelphia, în care un bărbat din Maryland, Nicholas Murray, a obţinut în 2019, din partea unui juriu, daune punitive în valoare de 8 miliarde de dolari, reduse ulterior de un judecător la 6,8 milioane de dolari.

J&J a arătat că în trimestrul al treilea a consemnat cheltuieli juridice în valoare de 800 de milioane de dolari legate de acest acord, potrivit News.ro.

Nu este clat ce procese din SUA au fost incluse în acest acord. Multe dintre procese sunt încă în aşteptare în Pennsylvania, iar compania mai are alte cazuri în California şi Missouri.

Avocaţii reclamanţilor nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Procesele acuză în general J&J că nu a avertizat în privinţa riscului unei stări numite gynecomastia, asociată utilizării Risperdal, medicament pe care compania l-a promovat pentru utilizarea neaprobată, pentru alte scopuri decât cele trecute în prospect, la copii. J&J a negat acuzaţiile.

Administraţia pentru Medicamente şi Alimente din SUA a aprobat Risperdal în 1993 pentru tratarea schizofreniei şi tulburării bipolare la adulţi, şi abia în 2006 medicamentul a fost aprobat pentru tratarea stărilor de iritare nervoasă asociate copiilor cu autism.

Compania a convenit separat, în 2013, că plătească 2,2 miliarde de dolari pentru închiderea unor investigaţii penale şi civile legate de promovarea Risperdal şi a altor două medicamente.

Curtea Supremă a Statelor Unite a respins în luna mai o încercare a Johnson & Johnson de anulare a unui verdict al unui juriu, care a decis plata a 70 de milioane de dolari pentru că nu a avertizat în privinţa riscurilor asociate utilizării Risperdal în alte scopuri decât cele din prospect.

Instanţa a respins în 2019 un apel al Johnson & Johnson împotriva unei decizii a Curţii Superioare din Pennsylvania, care a menţinut un verdict în favoarea unui bărbat din Tennessee căruia i-a fost prescris medicamentul la vârsta de 4 ani, în 2003.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Întâmplare ireală la Hamburg! S-au auzit gemetele unei femei în timpul tragerii la sorți pentru grupele EURO 2024! Reacția sălii
VIDEO Întâmplare ireală la Hamburg! S-au auzit gemetele unei femei în timpul tragerii la sorți pentru grupele EURO 2024! Reacția sălii
Citește și...
Netanyahu anunță că nu va permite Autorităţii Palestiniene să guverneze în Gaza după război.
Netanyahu anunță că nu va permite Autorităţii Palestiniene să guverneze în Gaza după război. "Nu voi face greşeala asta"

Benjamin Netanyahu a declarat, sâmbătă seara, că nu va permite ca Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) să preia controlul asupra Fâşiei Gaza în cazul în care Israelul va reuşi să înlăture Hamas de la putere, informează Agerpres.

Cutremur de 7,4 în Filipine. Locuitorilor li s-a permis să revină la casele lor. „Tremurăm din cauza replicilor”
Cutremur de 7,4 în Filipine. Locuitorilor li s-a permis să revină la casele lor. „Tremurăm din cauza replicilor”

Locuitorilor filipinezi, evacuaţi în cursul nopţii, li s-a permis să revină la casele lor, duminică, după ce un cutremur cu magnitudinea 7,4 a lovit sudul ţării şi a ucis cel puţin o persoană, autorităţile raportând daune minore la unele infrastructuri.

Cel puţin nouă muncitori au murit şi alţi 23 au fost răniţi într-un atac asupra unei mine de aur din nordul Peru
Cel puţin nouă muncitori au murit şi alţi 23 au fost răniţi într-un atac asupra unei mine de aur din nordul Peru

Cel puţin nouă muncitori au murit şi alţi 23 au fost răniţi într-un atac asupra unei mine de aur din nordul Peru, care a dus la arestarea a şapte atacatori, a anunţat sâmbătă seara Ministerul de Interne.

 

Recomandări
Motivul pentru care un nou armistițiu între Israel și Hamas pare imposibil în acest moment. Planurile evreilor și dorința SUA
Motivul pentru care un nou armistițiu între Israel și Hamas pare imposibil în acest moment. Planurile evreilor și dorința SUA

Un nou armistițiu în Fâșia Gaza este tot mai îndepărtat, după ce Israelul și-a chemat acasă negociatorii care discutau cu Hamas, în Qatar, posibilitatea unei pauze în conflict.

"Doamne, fereste! Acum nu mai scăpăm". Mărturii din Bistrița-Năsăud, acolo unde viiturile au făcut prăpăd

Mai multe localități din Bistrița-Năsăud au fost lovite, sâmbătă, de viituri. A fost Cod Roșu de inundații în zonă, după ce ploile abundente și zăpada topită au umflat două râuri.

Atac armat în Paris. O persoană a fost ucisă, iar alte două rănite. Agresorul a strigat
Atac armat în Paris. O persoană a fost ucisă, iar alte două rănite. Agresorul a strigat "Allah Akbar" | VIDEO

O persoană a fost ucisă și alte două rănite, sâmbătă seara, în Paris, în apropierea Turnului Eiffel, într-un atac cu cuţitul şi ciocanul.