Italienii au inventat Scoala de prosciutto.Vrei reteta, trebuie sa studiezi

×
Codul embed a fost copiat

Italienii sa lauda ca fac prosciutto din secolul al II-lea inainte de Hristos. Asa ca li se pare normal ca cei care vor sa le fure secretele sa studieze macar un an si jumatate. Rezonabil, daca ne gandim ca pentru preparare carnea trece prin 18 etape.

Familia lui Carlo face prosciutto de jumatate de secol. Ca sa transmita mai departe mestesugul, Carlo si-a luat ucenici si a deschis o scoala.

Cel mai apreciat prosciutto e cel de San Daniele, din Friuli si Venezia Giulia, in nord-estul Italiei. Modul de preparare nu difera prea mult fata de alte regiuni, dar altitudinea mare si aerul uscat de aici dau suncii de San Daniele o textura cremoasa si o aroma dulceaga. Procesul de preparare are 18 etape si desi tehnologia a evoluat, tot priceperea maestrului e esentiala.

Intai de toate, piciorul de porc sau mistret este atarnat timp de cel putin 24 de ore intr-o incapere bine aerisita. Apoi se inlatura grasimea si pielea, iar carnea este frecata cu sare o data pe saptamana timp de o luna. Pare simplu, dar si asta presupune pricepere.

Dupa ce a fost sarata, carnea este spalata si uscata. Altadata era uscata la soare, dar maestrii din ziua de azi prefera sa o usuce in incaperi cu temperatura si umiditatea controlata. Apoi carnea este data cu un amestesc de sare, grasime, piper si faina si lasata sa se matureze pana la doi ani. La final, ciosvarta si-a pierdut o treime din greutate si a capatat tot felul de arome.

Citește și
Fois gras
Terina de caprior si foie gras - delicatese pe masa de Paste

Si hrana animalului poate influenta aroma suncii. Prosciutto de Parma, de exemplu, are o aroma distincta data de faptul ca acolo porcii sunt hraniti cu lapte covasit ramas cand se face parmezanul. O delicatesa la care s-a muncit atata nu se mananca de foame, ci se savureaza in felii subtiri, infasurate, de exemplu, pe o bucata de pepene galben.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Cum sa mananci sanatos. Reteta pateului de ficatei facut acasa
Cum sa mananci sanatos. Reteta pateului de ficatei facut acasa

Mancati des la micul dejun pate sau diverse creme tartinabile? Pe cat posibil, optati pentru variante sanatoase, fara E-uri si conservanti. Prepararea lor nu dureaza mai mult de 10 minute.

Terina de caprior si foie gras - delicatese pe masa de Paste
Terina de caprior si foie gras - delicatese pe masa de Paste

In loc de mielut rumenit si pasca frumoasa ca o luna plina, unii vor pune maine pe masa de sarbatoare cotlet de mangalita, terina de caprior sau porc mistret, pateuri de rata si gasca maturate in vin si praline stropite cu coniac frantuzesc.

Care e diferenta intre carnea de caine si cea de miel? Ghidul prefectului
Care e diferenta intre carnea de caine si cea de miel? Ghidul prefectului

Prefectul Capitalei le-a pregatit bucurestenilor un ghid pentru produsele pascale. In el aflam de ce sa nu facem maioneza cu oua de rata si cum deosebim un peste congelat proaspat, de unul congelat anul trecut.

Recomandări
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”
Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”

Elena Lasconi a declarat după consultările de la Cotroceni că Iohannis ”nu are legitimitatea morală, nici legală de a mai sta în vârful statului român”. Președinta USR i-a cerut lui Klaus Iohannis să-și dea demisia.

Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan
Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan

Liberalul Crin Antonescu este varianta cea mai vehiculată pentru poziția de candidat comun al alianței PSD-PNL-UDMR-minorități la alegerile prezidențiale. Paradoxal, însă, nominalizarea sa este întârziată pentru că PNL ar înclina și spre Nicușor Dan.