Cum sa mananci sanatos. Reteta pateului de ficatei facut acasa
Mancati des la micul dejun pate sau diverse creme tartinabile? Pe cat posibil, optati pentru variante sanatoase, fara E-uri si conservanti. Prepararea lor nu dureaza mai mult de 10 minute.
De exemplu, din ficatei fierti, unt si condimente rezulta un pate delicios. Sau daca amestecati branzica de vaci cu unt si cu verdeata obtineti un produs ideal pentru cei mici. Sa vedem cateva retete care se fac foarte repede.
Daca va e pofta de pate sanatos, dati fuga la supermarket pentru ingrediente. Aveti nevoie de ficatei care trebuie fierti fara sare sau alte condimente. Altfel se intaresc. Se pun apoi in robot cu unt, putin ulei de masline, sare si piper. Uleiul de masline este optional, insa da o aroma deosebita si face pateul mai cremos. Mai ramane doar sa mixati toate ingredientele pana se transforma intr-o pasta. Se pune in frigider 3-4 ore si se face pate de ficat ca si cum l-ai cumpara din cutie, tare.
Alegeri 2024
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
Odata pus pe paine puteti adauga legume proaspete pentru un plus de vitamine, o varianta perfecta pentru un mic-dejun sanatos. La fel de bine puteti opta pentru o pasta de sardine, cu masline.
Pe langa faptul ca sardinele contin calciu si vitamina D, acestea au si o cantitate suficienta de omega 3 si 6. Iar maslinele abunda in omega 9. Pasta obtinuta dintr-o conserva de sardine este suficienta pentru un mic-dejun complet pentru doua persoane. Dar nu numai adultii se pot bucura de produse tartinabile sanatoase, ci si cei mici. In unele gradinite, sendvisurile pentru gustari se prepara intotdeauna cu ingrediente naturale. Iata o reteta pentru o crema de branza. Pentru un kilogram de branza punem 100 de grame de unt, un varf de lingurita de sare si o jumatate de legatura de patrunjel. Trebuie sa fie o branzica de vaca degresata, fara multa grasime in ea, sa nu fie amestecata cu smantana. Asadar, in loc de smantana folositi unt, care aduce calciu, vitamina D si complexul de vitamine B. Amestecati toate ingredientele intr-un bol si crema e gata de intins pe paine. Dureaza doar cateva minute.
Mararul, insa, nu este indicat copiilor, pentru ca are estrogeni. Este in schimb excelent pentru adulti, mai ales pentru femeile la menopauza. Patrunjelul este perfect pentru copii, datorita cantitatii mari de vitamina C. Iar daca aveti un prichindel ceva mai mofturos, decorati feliile de paine cu ceva hazliu si veti avea succes garantat.
Daca vreti sa va surprindeti familia cu un preparat ceva mai pretentios, puteti face o reteta indiana. Este vorba despre chutney de avocado si stafide. Primul pas: puneti apa fierbinte peste stafide si lasati-le cinci minute sa se umfle. Intre timp curatati fructul de avocado. Puneti apoi in blender toate ingredientele: iaurt, avocado, stafide, coriandru, chimen, turmeric, sare si putin zahar brun daca nu sunteti la dieta. Mixati-le pana rezulta o pasta cremoasa.
Asadar, exista o multime de variante de alimente tartinabile pentru un mic-dejun sanatos. Este adevarat ca dureaza ceva mai mult decat daca le-ati lua gata facute de pe raftul supermarket-ului. Dar se prepara simplu si sunt mult mai sanatoase.