Italia ar putea prelungi starea de urgență și după 31 iulie. "Ne îndreptăm în această direcţie''
Premierul italian Giuseppe Conte a declarat vineri că este posibil ca starea de urgenţă instituită din cauza pandemiei de COVID-19 şi care expiră la 31 iulie să fie prelungită şi după această dată, potrivit AFP şi DPA.
"Rezonabil vorbind, există condiţii pentru a prelungi starea de urgenţă din cauza coronavirusului după data de 31 iulie", a declarat Conte în faţa presei la Veneţia (nord-est).
"Starea de urgenţă este utilizată pentru a ţine sub control virusul. Încă nu ne-am decis, dar, rezonabil vorbind, ne îndreptăm în această direcţie'', a adăugat el.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
"Este o decizie colectivă pe care o vom lua în Consiliul de miniştri, iar o eventuală prelungire înseamnă că vom putea continua să luăm măsurile necesare, chiar şi de mică amploare", a precizat şeful guvernului italian, citat de Agerpres.
Prima ţară afectată în Europa, Italia a plătit un greu tribut epidemiei, cu aproape 35.000 de morţi şi peste 242.000 cazuri de contaminare.
Epidemia pare în prezent sub control în Italia, cu 12 decese în ultimele 25 de ore, faţă de 15 - miercuri şi 30 - marţi, chiar dacă numărul de noi cazuri a crescut pentru a doua zi consecutiv (229).
Starea de urgenţă în Italia este utilizată în principal pentru a facilita şi accelera luarea deciziilor şi măsurilor destinate să combată efectelor seismelor, inundaţiilor şi altor catastrofe, în cazul dat ale epidemiei de COVID-19.
Italia a instituit starea de urgenţă pentru şase luni la sfârşitul lunii ianuarie, ceea ce a permis guvernului să reducă rapid formalităţile administrative în caz de necesitate, după ce doi turişti chinezi au fost testaţi pozitiv pentru noul coronavirus în primele cazuri detectate în această ţară.