Israelul va răspunde acuzaţiilor de genocid la Curtea Internaţională de Justiţie
Israelul va răspunde, vineri, la acuzaţiile aduse de Africa de Sud la cea mai înaltă instanţă a ONU potrivit cărora operaţiunea sa militară în Gaza este o campanie de genocid condusă de stat, care are ca scop eliminarea populaţiei palestiniene.
Africa de Sud, care a deschis în decembrie procesul la Curtea Internaţională de Justiţie, le-a cerut, joi, judecătorilor să impună măsuri de urgenţă şi să ordone Israelului să oprească imediat ofensiva, potrivit Reuters.
Aceasta a afirmat că ofensiva aeriană şi terestră a Israelului – care a făcut ravagii în mare parte din îngusta enclavă de coastă şi a ucis peste 23.000 de oameni, potrivit autorităţilor de sănătate din Gaza – are ca scop ”distrugerea populaţiei” din Gaza.
Israelul a respins acuzaţiile de genocid ca nefondate şi a afirmat că Africa de Sud se comportă ca un purtător de cuvânt al Hamas, pe care o consideră o organizaţie teroristă care doreşte să elimine statul evreu. Armata sa ţinteşte militanţii Hamas, nu civilii palestinieni, a afirmat Israelul.
Israelul a lansat războiul său total în Gaza după violenţele de peste graniţă din 7 octombrie ale militanţilor Hamas în care oficialii israelieni afirmă că 1.200 de oameni au fost ucişi, în principal civili, şi 240 luaţi ostatici şi duşi în Gaza.
Convenţia privind genocidul din 1948, instituită în urma uciderii în masă a evreilor în Holocaustul nazist, defineşte genocidul ca ”acte comise cu intenţia de a distruge, complet sau parţial, un grup naţional, etnic, rasial sau religios”.
De când forţele israeliene şi-au lansat ofensiva, aproape toată populaţia de 2,3 milioane din Gaza a fost forţată să îşi părăsească locuinţele cel puţin o dată, provocând o catastrofă umanitară.
Africa de Sud post-apartheid a susţinut de mult cauza palestiniană, o relaţie creată când lupta Congresului Naţional African împotriva regimulul minorităţii albe a fost încurajată de Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei a lui Yasser Arafat.
Curtea este aşteptată să decidă cu privire la posibile măsuri de urgenţă în cursul acestei luni, dar nu va lua o decizie atunci privind acuzaţiile de genocid – aceste proceduri ar putea dura câţiva ani.
Deciziile Curţii Internaţionale de Justiţiei sunt definitive şi fără drept de apel, dar instanţa nu are nicio modalitate pentru a le impune.
Sursa: News.ro
Etichete: razboi, israel, ONU, genocid, hamas, Fâșia Gaza,
Dată publicare:
12-01-2024 07:05