Israelul anunță că există o posibilă legătură între vaccinarea cu serul Pfizer și mai multe cazuri de miocardită
Ministerul Sănătăţii din Israel a anunţat marţi că inflamaţiile cardiace observate într-un număr mic şi în principal la bărbaţi tineri inoculaţi cu vaccinul Pfizer împotriva COVID-19 ar putea fi legate de vaccinare.
Reprezentanţii grupului Pfizer au spus că nu au observat o rată mai ridicată a acestei afecţiuni, denumită miocardită, decât incidenţa obişnuită estimată în rândul populaţiei generale, transmite Agerpres.
În Israel, au fost raportate 275 de cazuri de miocardită între decembrie 2020 şi mai 2021 în rândul celor peste 5 milioane de persoane vaccinate, a precizat Ministerul Sănătăţii, odată cu dezvăluirea rezultatelor unui studiu pe care l-a comandat pentru a investiga această chestiune.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Majoritatea pacienţilor care au suferit inflamaţii cardiace au petrecut cel mult patru zile în spital, iar 95% dintre cazuri au fost catalogate ca fiind uşoare, potrivit acestui studiului, care a fost realizat, potrivit ministerului menţionat, de trei echipe de experţi.
Autorii cercetării au ajuns la concluzia că ''există o legătură probabilă între administarea celei de-a doua doze de vaccin (Pfizer, n.r.) şi apariţia miocarditei în rândul bărbaţilor cu vârste cuprinse între 16 şi 30 de ani'', se precizează în comunicat.
Bărbații, mai predispuși la această afecțiune
Potrivit studiului, o astfel de legătură a fost observată mai mult în rândul bărbaţilor cu vârste cuprinse între 16 şi 19 ani în comparaţie cu alte grupe de vârstă.
Pfizer a afirmat într-un comunicat că a luat la cunoştinţă de observaţiile făcute în Israel asupra miocarditei, precizând însă că nu a fost stabilită nicio legătură cauzală cu vaccinul său.
Apariţia unor efecte adverse este analizată minuţios, iar reprezentanţii Pfizer participă cu regularitate la întâlniri cu Departamentul pentru siguranţa vaccinurilor din cadrul Ministerului Sănătăţii din Israel pentru a analiza datele obţinute în urma campaniei de vaccinare din această ţară, se mai spune în comunicatul companiei farmaceutice.
Israelul nu a dat încă undă verde vaccinării grupei de vârstă 12-15 ani în aşteptarea raportului Ministerului Sănătăţii. În paralel cu publicarea acestor rezultate, un comitet ministerial a aprobat vaccinarea adolescenţilor, a precizat un oficial cu rang înalt.
''Comitetul a oferit undă verde pentru vaccinarea copiilor între 12 şi 15 ani, iar acest lucru va fi posibil începând de săptămâna viitoare'', a declarat pentru Radio 103 FM Nachman Ash, coordonatorul grupului de combatere a pandemiei din Israel.
''Eficacitatea vaccinului prevalează asupra riscurilor'', a adăugat el.
Studii suplimentare realizate în SUA
Un grup de consilieri ai Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite a recomandat luna trecută realizarea unor studii suplimentare referitoare la posibilitatea unei legături între miocardită şi vaccinuri pe bază de ARN mesager, cum sunt cele produse de Pfizer şi Moderna Inc.
Sistemele de monitorizare medicală folosite de CDC nu au descoperit mai multe astfel de cazuri decât estimările pentru populaţia generală, însă grupul de consilieri a considerat că furnizorii de servicii medicale ar trebui să fie avertizaţi în legătură cu relatările despre "evenimente potenţial adverse".
Israelul este unul dintre liderii mondiali în ceea ce priveşte campania de vaccinare împotriva COVID-19.
Odată cu reducerea infectărilor la doar câteva cazuri pe zi, numărul total al cazurilor active fiind de doar 340 la nivelul întregului teritoriu al ţării, economia Israelului s-a redeschis în totalitate, deşi au fost menţinute restricţii referitoare la turiştii care vin în ţară.
Circa 55% din populaţia Israelului a fost deja vaccinată. Începând de marţi, autorităţile israeliene au renunţat la restricţiile de distanţare fizică şi la obligativitatea permiselor de vaccinare pentru a avea acces în anumite restaurante şi spaţii pentru evenimente.
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: coronavirus, miocardita, Pfizer,
Dată publicare:
02-06-2021 14:25