Israelul a închis toate plajele mediteraneene în urma deversării a 1.000 de tone de gudron
Dezastru ecologic în Israel, unde o mare parte din coasta de nord, de la marea Mediterană, a fost poluată cu tone de gudron.
Mii de voluntari şi soldaţi participă la o uriaşă operaţiune de curăţare a zonei, însă eforturile lor ar putea dura luni întregi.
La sud de Tel Aviv, în zona de coastă, se fac eforturi uriaşe pentru a curăţa regiunea de o deversare dezastruoasă, care a împrăştiat cel puţin 1.000 de tone de gudron pe mai mult de 160 de kilometri de plajă. Oficialii israelieni au spus că este unul dintre cele mai grave dezastre ecologice ale țării.
Itzik Pilli, voluntar: "De la nord până la sud, peste 90% din plajele din Israel sunt poluate. Este cea mai mare poluare din anul 1948, poate chiar dinainte."
Pentru a arăta amploarea catastrofei, activiştii de mediu au postat imagini cu diverse vieţuitoare marine acoperite cu gudron. În plus, pe o plajă a fost găsit cadavrul unei balene de 17 metri lungime. La autopsie, în corpul mamiferului fost găsite resturi de hidrocarburi.
Pe lângă voluntari, la operaţiunea de curăţare participă şi numeroşi militari, iar zona a fost vizitată şi de premierul israelian Benjamin Netanyahu. Localnicii au fost avertizaţi să stea departe de malurile afectate, pentru că expunerea la gudron poate fi dăunătoare pentru sănătate.
Dezastrul ecologic afectează şi turismul. Autorităţile israeliene au decis închiderea tuturor plajelor de la Mediterană până când pericolul va fi îndepăratat.
Ancheta arată că scurgerea de petrol s-a produs în urma cu aproximativ două săptămâni, dar cauza exactă nu a fost stabilită momentan. Există 9 ambarcaţiuni suspecte, care au fost în zonă în acea perioadă.
Curăţarea întregii regiuni, este de așteptat să dureze câteva luni, în cel mai bun caz. Eliminarea poluării va costa milioane de dolari, potrivit ministrului israelian pentru protecția mediului. Totuşi, identificarea vinovaților va permite deschiderea unei acțiuni în justiție și recuperarea prejudiciului.