Cât de eficient este vaccinul anti-COVID produs de Pfizer în prevenirea deceselor și a formelor grave de boală
Ministerul sănătăţii din Israel a declarat sâmbătă că inocularea celor două doze de vaccin Pfizer s-a dovedit a avea o eficienţă de 95.8% în privinţa contaminării cu noul coronavirus.
Israelul a lansat o campanie masivă de vaccinare pe 19 decembrie, considerată a fi una din cele mai rapide din lume, graţie unui acord cu Pfizer care a permis Israelului să obţină rapid milioane de doze în schimbul unor date biomedicale despre efectele vaccinului, relatează Agerpres.
Până în prezent, 4.25 milioane de persoane din Israel (care are o populaţie de nouă milioane) au fost vaccinaţi cu prima doză din acest vaccin, iar 2.88 milioane şi cu a doua doză, conform celor mai recente cifre furnizate de ministerul sănătăţii.
98,9% eficiență în prevenirea deceselor
Potrivit ministerului, vaccinul s-a dovedit a avea o eficienţă de 95.8% în prevenirea infectării cu noul coronavirus la două săptămâni după inocularea celei de-a doua doze, o eficienţă de 99.2% în prevenirea formelor severe şi de 98.9% în prevenirea decesului.
Datele, adunate până în data de 13 februarie, au demonstrat că vaccinarea este eficientă şi la o săptămână după inocularea celei de-a doua doze: 91.9% pentru a preveni infectarea, 96.4% în privinţa prevenirii formelor grave şi 94.5% pentru a preveni decesul.
Pfizer anunța în noiemrie 2020 că rezultatele finale ale testelor avansate pentru vaccinul său arată o eficacitate de 95%.
"Obiectivul nostru este să continuăm vaccinarea întregii populaţii cu vârsta de peste 16 ani (...) ceea ce ne va permite să revenim la obiceiurile care ne lipsesc", a declarat sâmbătă, într-un comunicat de presă, directorul general din ministerul sănătăţii, Hezi Levi.
De la începutul pandemiei, Israelul a înregistrat oficial peste 744.000 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 şi peste 5.500 de decese.
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: vaccin, israel, coronavirus,
Dată publicare:
21-02-2021 07:46