Irlandezii au sărbătorit legalizarea avortului. Condițiile în care s-a realizat până acum


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 27 Mai 2018 08:27
Categorie: Stiri externe

Irlandezii au sărbătorit victoria decisivă a taberei pro-avort, în referendumul de vineri. Mulţimea strânsă la Dublin a izbucnit în aplauze, sâmbătă seară, când au fost anunţate rezultatele oficiale.

66% din populaţie s-a pronunțat pentru abrogarea articolului din Constituţie care interzicea avortul. Catolica Irlandă a surprins deja întreaga lume în 2015, votând pentru căsătoriile între persoane de același sex.

Au răsunat urale în momentul în care a fost anunţat rezultatul final al referendumului. 66,4% din alegătorii irlandezi au dat undă verde guvernului să modifice prevederea din Constituţie care nu permitea avortul decât în cazul în care viaţa mamei era în pericol şi nu în cazuri de incest, viol sau malformaţii fatale ale fetusului. Cine încălca legea riscă pedeapsa cu închisoare de până la 14 ani.

Premierul Leo Varadkar, de profesie medic şi homosexual declarat, a susținut liberalizarea legislației avorturilor şi a anunţat că guvernul va modifica legea până la finalul anului.

Leo Varadkar, premierul Irlandei: "Poporul a transmis prin acest vot că aceasta e o ţară care are încredere în femei şi le respectă alegerile. Mulţumesc foarte mult că aţi făcut posibil acest lucru."

Premierul a declarat că Irlanda a trăit "o zi istorică" şi că în ţară a avut loc "o revoluţie silenţioasă."

"Sunt extrem de fericită că tinerii au mers la vot. E un soi de cutremur al tinerilor, al noii generaţii. Trăim un soi de revoluţie. Sunt extrem, extrem de fericită."

"E o bucurie incredibilă. Chiar pare că e un nou început pentru Irlanda."

În urma votului, guvernul plănuieşte să permită întreruperile de sarcina fără restricţii în primele 12 săptămâni ale sarcinii. Vor fi, de asemenea, permise în primele 23 de săptămâni pentru situaţiile în care sănătatea mamei este supusă riscului ori în cazul unei anormalii a fătului.

66% dintre votanți, pro avort în Irlanda. Cum s-a transformat țara într-o societate liberală
Echipa anti-avort din Irlanda recunoaște înfrângerea:
VIDEO PROTVPLUS.RO