66% dintre votanți, pro avort în Irlanda. Cum s-a transformat țara într-o societate liberală

×
Codul embed a fost copiat

Irlanda se transformă încet, dar sigur dintr-un bastion al valorilor conservatoare într-o societate liberală.

Țara a votat categoric în favoarea liberalizării avortului. Aproape 66% dintre votanți s-au pronunțat în favoarea abrogării articolului din Constituţie care interzicea avortul. Catolica Irlanda a surprins deja întreaga lume în 2015, votând în favoarea căsătoriilor între persoane de același sex.

Votul a vizat abrogarea ori menţinerea unei prevederi din Constituţie, cunoscută drept al 8-lea Amendament, conform căruia un copil nenăscut are acelaşi drept la viaţă ca şi o femeie însărcinată. Premierul Leo Varadkar, de profesie medic şi homosexual declarat, a susținut liberalizarea legislației avorturilor.

Atika Shubert, corespondent CNN: ”Se pare că ţara nu e atât de divizata precum se credea. Existau temeri mai cu seamă cu privire la votul în mediul rural. Însă 72% dintre alegătorii urbani şi 63% din mediul rural au votat în favoarea avortului. Dezbinarea pare să fie mai degrabă generaţională. Cei sub 65 de ani au votat copleşitor în favoarea liberalizării avortului. În schimb, cei trecuţi de 65 de ani reprezintă singurul grup care a votat masiv împotriva avortului.”

Foarte mulţi irlandezi expatriaţi s-au întors special în ţara natală ca să voteze la acest referendum istoric şi au fost întâmpinaţi cu entuziasm în aeroportul din Dublin de activişti ai campaniei pro-avort.

Citește și
irlanda
Exit-poll-urile din Irlanda indică un vot majoritar pentru legalizarea avortului
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Până acum, Irlanda avea una dintre cele mai restrictive legi în privinţa avortului, procedura fiind interzisă chiar şi în situaţiile de viol sau incest. Avortul se pedepsea cu închisoare de până la 14 ani.

În urma votului, guvernul plănuieşte să permită întreruperile de sarcina fără restricţii în primele 12 săptămâni ale sarcinii. Vor fi, de asemenea, permise în primele 23 de săptămâni pentru situaţiile în care sănătatea mamei este supusă riscului ori în cazul unei anormalii a fătului.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Echipa anti-avort din Irlanda recunoaște înfrângerea:
Echipa anti-avort din Irlanda recunoaște înfrângerea: "O tragedie de proporţii istorice"

John McGuirk, purtătorul de cuvânt al campaniei pro-viaţă „Salvaţi Amendamentul 8” a recunoscut înfrângerea în referendumul pe tema avortului, numind deznodământul „o tragedie de proporţii istorice” scrie BBC, conform Agerpres.

Exit-poll-urile din Irlanda indică un vot majoritar pentru legalizarea avortului
Exit-poll-urile din Irlanda indică un vot majoritar pentru legalizarea avortului

Irlanda a votat detaşat în favoarea liberalizării avorturilor, indică două exit-poll-uri din noaptea de vineri spre sâmbătă, după un referendum istoric, relatează DPA.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.