Irlanda scrie istoria. Primul referendum din lume care decide in privinta casatoriei intre persoanele de acelasi sex

Ultima actualizare: 25-05-2015 07:08
Referendum in Irlanda - GETTY

Birourile de vot din Irlanda s-au deschis vineri, orele locale 07.00 (06.00 GMT), pentru un referendum privind casatoria intre persoane de acelasi sex

Acest plebiscit isi propune amendarea Constitutiei in vederea autorizarii 'mariajului intre doua persoane, fara distinctie de sex', informeaza AFP, conform Agerpres. Peste 3,2 milioane de irlandezi sunt asteptati la urne, care vor ramane deschise pana la orele locale 22.00 (21.00 GMT). Rezultatul plebiscitului ar urma sa fie cunoscut sambata dupa-amiaza.

Referendumul are loc la 22 de ani dupa dezincriminarea homosexualitatii intr-o tara unde influenta Bisericii Catolice ramane puternica, chiar daca in declin. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, referendumul ar urma sa se incheie cu un rezultat favorabil, chiar daca distanta fata de un raspuns negativ s-a mai redus in apropierea votului.

In timp ce persoanele de peste 65 de ani par sa incline spre 'nu', iar tinerii spre 'da', rezultatul referendumului ar urma sa fie decis in 'Irlanda de mijloc', in special in zonele rurale unde influenta Bisericii ramane mai puternica. Adoptarea acestei reforme ii va permite Irlandei sa se ralieze celor 18 tari, dintre care 13 membre ale UE, in care casatoriile intre persoane de acelasi sex au fost legalizate sau sunt pe cale sa fie. Aceste uniuni au devenit legale in 2014 la vecinul britanic, exceptand Irlanda de Nord.

Un raspuns favorabil la referendum este sustinut de toate partidele politice din Irlanda, printre care Fine Gael al premierului Enda Kenny. Tabara celor care se pronunta in favoarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex se bucura si de sustinerea unor celebritati din lumea sportului, a muzicii si filmului, printre care actorul Colin Farrell si liderul trupei U2, Bono.

La randul lor, Biserica Catolica din Irlanda si conservatorii au desfasurat o campanie energica, argumentand ca mariajul trebuie sa fie apanajul cuplurilor compuse dintr-un barbat si o femeie, dornice sa intemeieze o familie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
How To TikTok
Cum faci Live-uri plătite pe TikTok

06:36
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!