Iranul s-a dotat cu o nouă bază subterană de rachete de-a lungul coastei Golfului

Ultima actualizare: 08-01-2021 16:58
Bază subterană de rachete în Iranului

O nouă bază de rachete a fost inaugurată vineri în provincia iraniană Hormozgan, la nord de Golf şi de Strâmtoarea Ormuz.

Anunțul a fost făcut de generalul de divizie Hossein Salami, comandantul-şef al corpului Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului iranian, conform televiziunii de stat iraniene, citată de Xinhua, EFE şi Reuters.

1Raţiunea noastră este de a deveni mai puternici pentru a apăra integritatea teritorială şi suveranitatea ţării, precum şi realizările revoluţiei islamice”, a declarat Salami într-un discurs televizat dintr-un tunel de la bază subterană, a cărui amplasament exact nu a fost dezvăluit.

„Instalaţia inaugurată vineri, cu o lungime de un kilometru, este una din numeroasele locuri subterane de depozitare similare pentru rachetele strategice ale forţei navale a Gardienilor Revoluţiei”, a adăugat generalul iranian.

Rachetele stocate aici sunt dispozitive de înaltă precizie, cu o rază de acţiune de „sute de kilometri” şi o „putere de distrugere foarte ridicată”, a afirmat responsabilul militar iranian, specificând că acestea sunt 'capabile să depăşească sistemele de război electronic ale duşmanului'.

Potrivit acestuia, sistemele de lansare sunt ţinute în stare de pregătire, gata să fie puse în funcţie imediat de 'numeroşi' tineri ofiţeri ai Gardienilor Revoluţiei, în caz de 'intenţie ostilă a inamicului'.

„Inamicii Iranului nu cred în puterea logicii, ci se bazează pe logica puterii”, a declarat generalul iranian, potrivit căruia Teheranul nu a avut de ales decât să-şi consolideze mijloacele militare pentru a împiedica inamicul să-şi impună voinţa şi dominaţia asupra ţării.

Anul trecut, Gardienii Revoluţiei anunţaseră că Iranul ar fi construit „oraşe de rachete” subterane de-a lungul coastei Golfului, ameninţându-i cu un „coşmar pe inamicii Iranului”, notează Reuters.

În ultimii ani periodic s-au produs incidente în Golf între marina Gardienilor Revoluţiei şi flota americană, care a acuzat forţele navale iraniene că au trimis vedete rapide de atac pentru a hărţui navele militare SUA care treceau prin strâmtoarea Ormuz.

Tensiunile au escaladat între Washington şi Teheran din 2018, după ce preşedintele american în exerciţiu Donald Trump a retras SUA în mod unilateral din acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi şase mari puteri occidentale cu scopul de împiedica dezvoltarea unei armei atomice de către Iran, iar ulterior a reinstituit sancţini severe împotriva Teheranului, ceea ce a afectat puternic economia iraniană.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO