Iranul îşi închide spaţiul aerian 3 ore în noaptea de miercuri spre joi pentru "manevre militare"
Iranul a notificat companiile aeriene că spaţiul său aerian va fi închis trei ore în noaptea de miercuri spre joi, au transmis surse egiptene, conform cărora Teheranul a motivat această decizie prin desfăşurarea unor "manevre militare".
A fost emis astfel un NOTAM, mesaj cu informaţii destinate echipajelor avioanelor, care le cere acestora să ocolească spaţiul aerian iranian între orele 01:00 şi 04:00 GMT în această noapte.
Acest avertisment vine într-un moment în care Israelul aşteaptă represalii din partea Iranului după ce liderul politic al grupării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis miercurea trecută la Teheran într-un atac atribuit Israelului, transmit agenţiile Reuters şi EFE, citate de Agerpres.
Între timp, ministrul de Externe iranian în exerciţiu, Ali Bagheri Kani, şi-a reînnoit atacurile la adresa Israelului, pe care l-a calificat drept "cauza instabilităţii" în Orientul Mijlociu, acuzând totodată ţările europene pentru ceea ce Teheranul consideră a fi tăcerea acestora în faţa "actelor teroriste" ale statului israelian, relateză miercuri EFE.
"Regimul sionist este cauza reală a instabilităţii în regiune, iar Republica Islamică Iran va da un răspuns decisiv celui care provoacă insecuritate şi instabilitate în zonă", a declarat Bagheri Kani într-o convorbire telefonică avută marţi seara târziu cu omologul său egiptean Badr Abdelatty, conform agenţiei de presă Irna.
În ultimele ore, Bagheri Kani a fost contactat telefonic şi de către omologii săi din Marea Britanie, Elveţia, Austria, Malta şi Siria.
Cum a fost ucis Haniyeh, liderul Hamas
Ministrul iranian a reproşat ţărilor europene "comportamentul lor de a închide ochii şi uneori de a sprijini crimele regimului sionist (Israel)", inclusiv asasinarea liderului politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, la 31 iulie, în timpul vizitei oficiale a acestuia la Teheran.
Potrivit regimului iranian, Haniyeh a fost ucis într-un atac cu un proiectil cu rază scurtă de acţiune asupra locului în care acesta se oprise în capitala iraniană, un atac pe care Teheranul l-a atribuit Israelului, care, cu toate acestea, nu şi-a asumat responsabilitatea. Media internaţionale, citând inclusiv surse iraniene, au relatat că explozia în apartamentul unde fusese cazat Haniyeh în complexul controlat de Gardienii Revoluţiei a avut drept cauză o bombă care ar fi fost plasată în prealabil.
"Din păcate, unele ţări europene au păstrat tăcerea în faţa acţiunilor teroriste ale regimului sionist, care încalcă dreptul internaţional", a declarat Bagheri Kani în discuţia sa cu ministrul austriac de Externe Alexander Schalenberg.
De asemenea, diplomatul iranian a susţinut în discuţiile sale că "inacţiunea Consiliului de Securitate al ONU faţă de crimele israeliene" a determinat Tel Aviv-ul să "continue războiul şi vărsarea de sânge şi să caute să răspândească instabilitatea şi insecuritatea în regiune".
După asasinarea lui Haniyeh şi jurământul de răzbunare al Iranului împotriva Israelului, căruia i s-a alăturat şi gruparea şiită libaneză Hezbollah, au început eforturile diplomatice pentru a preveni un război în regiune. În acest sens, ministrul de externe iordanian Ayman Safadi s-a deplasat duminică la Teheran, dar nu a reuşit să schimbe poziţia Iranului.
Hezbollah vrea să-şi răzbune moartea comandantului său şef, ucis la 30 iulie într-un atac, revendicat de această dată de armata israeliană, la o periferie a Beirutului.
Bagheri Kani a plecat miercuri la Jeddah, în Arabia Saudită, unde va avea loc, la cererea Iranului, o reuniune extraordinară a comitetului executiv al miniştrilor de externe ai Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI) pe tema escaladării tensiunilor în Orientul Mijlociu.