Dati-ne "jucaria" inapoi! SUA se roaga de Iran sa le returneze avionul "invizibil", capturat

13-12-2011 09:03

avion fara pilot doborat in Iran

Administratia de la Casa Alba a anuntat luni ca a inaintat o cerere formala catre Iran, de returnare a dronei americane, care a fost capturata de catre fortele militare iraniene.

Mai exact, Barack Obama a spus ca Statele Unite isi vor aparatul de zbor inapoi. "Am cerut sa ni-l returneze. Vom vedea cum reactioneaza iranienii." - a spus presedintele SUA in timpul unei conferinte de presa de la Casa Alba, conform Daily Mail. Pe de alta parte el a refuzat sa comenteze faptul ca Iranul intentioneaza sa copieze modelul aparatului capturat, RQ-170 Sentinel, si sa-si doteze armata cu aceste drone. La randul sau, secretarul Apararii, Leon Panetta, a spus ca este dificil de estimat cat de departe vor ajunge iranienii cu descifrarea aparaturii americane.

Ce-i drept, nici macar secretarul de Stat Hillary Clinton nu crede ca Iranul va da curs cererii SUA de returnare a aparatului, din cauza comportamentului recent al regimului de la Teheran, care demonstreaza faptul ca Iranul a intrat pe o panta periculoasa - atat pentru ea, ca tara, cat si pentru celelalte state din regiune.

"Am inaintat o cerere formala de returnare a echipamentului pe care l-am pierdut, asa cum am fi facut in orice situatie, cu oricare alt Guvern din lume" a explicat Clinton. Nici Obama si nici Clinton nu au dat alte detalii despre aceasta cerere, dar schimburile diplomatice dintre Washington si Teheran se fac de obicei de catre Elvetia, care reprezinta interesele americane in Iran.

De altfel, Departamentul de Stat al SUA a anuntat luni ca ambasadorul elvetian s-a vazut cu cel iranian saptamana trecuta, insa a refuzat sa spuna despre ce au discutat.

Teheranul a caracterizat capturarea avionului drept o "victorie" si a prezentat cateva imagini cu drona la postul national de televiziune. In schimb, americanii au spus ca aparatul de zbor era in stare de functionare, dar ca NU a fost doborat de Iran.

Sursa: Daily Mail


VIDEO PROTVPLUS.RO