Iranul a simulat atacul unor "baze straine". Cateva rachete testate pot atinge tinte din Israel
Iranul a lansat o serie de rachete balistice, dintre care unele capabile sa atinga Israelul, in cadrul unor exercitii in centrul tarii, simuland atacarea unei "baze straine" din regiune.
"Rachete (de tip) Shahab 1, 2 si 3, Qiam, Fateh si Tondar au fost lansate in cadrul manevrelor Marele Profet 7", a anuntat postul de televiziune in araba Al Alam.
Racheta de tip Shahab 3, cu o raza de actiune de 2.000 de kilometri, este una dintre rachetele balistice care fac parte din panoplia iraniana capabila sa atinga Israelul sau baze americane din Orientul Mijlociu. Celelalte rachete utilizate in acest exercitiu au raze de actiuni cuprinse intre 200 si 750 de kilometri.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Aceste manevre, cu o durata de trei zile, efectuate de catre Gardienii Revolutiei, un fel de "garda pretoriana" a regimului, sunt menite sa "transmita un mesaj unor natiuni care s-ar aventura" sa atace Iranul, a declarat generalul Amir Ali Hajizadeh, comandantul fortelor balistice iraniene.
Organizate in Dasht-e-Kavir, un desert din centrul Iranului, unde a fost construita "o replica a unei baze aeriene" apartinand unei "forte din afara regiunii", manevrele au ca scop verificarea preciziei si eficientei tirurilor acestor rachete, a precizat Teheranul.
Liderii iranieni ameninta in mod frecvent cu lovituri atat impotriva Israelului, cat si asupra bazelor americane de la Golf si din Orientul Mijlociu, daca Iranul este atacat.
Israelul si Statele Unite au evocat in mai multe randuri, in ultimele luni, eventualitatea unor lovituri asupra instalatiilor nucleare iraniene, in cazul unui esec al eforturilor diplomatice depuse de marile puteri cu scopul de a convinge Teheranul sa isi reduca programul nuclear controversat.
Negocierile au fost reluate in aprilie, dupa 15 luni de blocaj, insa cele trei runde de negocieri, la Istanbul, Bagdad si Moscova nu au permis iesirea din imaps, crescand riscurile unei confruntari militare.
Rachetele constituie singurul tip de armament al Iranului capabil sa loveasca obiective situate in afara frontierelor sale, in absenta unei aviatii moderne sau unei marine suficient de puternice.