Iranul a deschis doua mine de uraniu si un nou complex nuclear
Iranul a deschis marti doua mine de uraniu, care vor alimenta un nou complex de producere de a uraniului imbogatit, in provincia Yazd, a anuntat televiziunea de stat, citata de AFP.
Cele doua mine, situate la o adancime maxima de 350 de metri, se afla la Sagand, la aproximativ 100 de kilometri de noul complex, construit la Ardakan. Acesta va avea o capacitate de productie anuala de aproximativ 60 de tone de “yellow cake”, potrivit televiziunii.
“Yellow cake” este transformat in minereu de uraniu, destinat producerii de gaz UF6, utilizat ulterior in centrifuge pentru imbogatirea uraniului.
Iranul a anuntat descoperirea minelor de la Sagand in anii 2000, insa, porivit unor experti occidentali, acestea contin un minereu sarac.
"In trecut depindeam de exterior pentru a ne furniza <
Teheranul a inaugurat marti si un accelerator de electroni, construit tot in provincia Yazd, si producerea a cinci noi medicamente radio-izotope, cu ocazia Zilei Nationale iraniene a Tehnologiei Nucleare.
Imbogatirea uraniului in cantitati mari de catre Iran se afla in centrul unor ingrijorari ale marilor puteri cu privire la finalitatea programului sau nuclear. Puterile occidentale si Israelul suspecteaza Teheranul ca incearca sa imbogateasca uraniu pentru a produce arma atomica, sub acoperirea programului sau nuclear civil, lucru dezmintit de Republica islamica.
Rezolutiile ONU care sanctioneaza Iranul din cauza activitatilor sale nucleare au fost consolidate in mod unilateral, printr-un embargo bancar si petrolier, de catre Uniunea Europeana (UE) si Statele Unite.
Potrivit ultimului raport al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), dat publicitatii la sfârsitul lui februarie, Iranul produce in prezent uraniu imbogatit la nivelul de 3,5% sau de pana la 20%, la doua instalatii, si anume la Natanz si Fordo.
O central nucleara foloseste uraniu imbogatit pana la 5%, in timp ce, pentru a construi o bomba atomica, este necesar uraniu imbogatit pana la 20% sau mai mult, declara Arnie Gundersen, consilier sef in energie nuclear al grupului Fairewindes Associates.
Sursa: CNN, Mediafax
Etichete: iran, centrala nucleara, mine, uraniu,
Dată publicare:
09-04-2013 11:33