Iranul a capturat un petrolier. SUA şi Marea Britanie ar pregăti o acţiune împotriva rebelilor Houthi din Yemen
Iranul a capturat joi un petrolier implicat anterior într-o dispută Washington-Teheran privind transportul de ţiţei sancţionat de SUA, a relatat presa de stat iraniană, citată de Reuters, potrivit News.ro.
Update 22:58 Premierul britanic Rishi Sunak urma să îşi informeze cabinetul joi seara cu privire la posibile lovituri britanice şi americane asupra rebelilor Houthi din Yemen, care sunt susţinuţi de Iran. Mişcarea vine după ce Iranul a confiscat joi un petrolier cu ţiţei irakian destinat Turciei.
La rândul său, purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională de la Casa Albă, John Kirby, a avertizat că SUA vor contracara atacurile continue ale rebelilor Houthi asupra transportului maritim din Marea Roşie. Vorbind la Washington, Kirby a declarat că vor exista "consecinţe", dacă grupul yemenit nu îşi va înceta atacurile. Oficialii Pentagonului spun că grupul a lansat până acum 27 de atacuri asupra navelor, începând de la 19 noiembrie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Houthi, un grup susţinut de Iran care controlează o mare parte din Yemen, afirmă că vizează transportul maritim care se îndreaptă spre Israel în semn de susţinere a aliatului său, Hamas, care luptă împotriva forţelor israeliene în Gaza.
Potrivit presei de la Londra, premierul britanic Rishi Sunak urma să îşi informeze joi seara cabinetul cu privire la probabilitatea unor lovituri militare britanice şi americane împotriva rebelilor Houthi în Yemen. Premierul va ţine o teleconferinţă cu cabinetul, iar alte personalităţi de rang înalt de la Westminster, care nu fac parte din guvern, se aşteaptă să fie informate la scurt timp după aceea.
Secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, a declarat miercuri că lumea ar trebui să "urmărească acest spaţiu", atunci când a fost întrebat despre loviturile occidentale împotriva ţintelor Houthi.
O şedinţă de informare la Pentagon, în Washington era, de asemenea, în curs de desfăşurare.
Știre inițială
Marina iraniană a confiscat nava St. Nikolas în Golful Oman, a declarat Agenţia de ştiri Islamic Republic, după ce a predat ţiţei iranian autorităţilor americane în urma acuzaţiilor de încălcare a sancţiunilor.
Iranul spune că această confiscare a fost de fapt un furt.
Joi dimineață, U.K. Marine Trade Operations a declarat că un tanc petrolier a fost abordat de persoane înarmate, în apropierea Golfului Oman, şi că părea să-şi schimbe cursul către apele iraniene.
UKMTO a relatat pe reţelele de socializare că o navă fără nume a fost abordată de patru sau cinci persoane neautorizate, joi devreme, la 50 de mile marine est de Sohar, Oman.
Comunicarea cu nava a fost pierdută, iar nava şi-a schimbat cursul către apele iraniene, a declarat agenţia din Marea Britanie.
TankerTrackers.com a identificat nava drept St. Nikolas, cunoscută anterior ca Suez Rajan.
Un purtător de cuvânt pentru Empire Navigation, care administrează St. Nikolas, a declarat pentru CNBC că nava se afla în drum spre portul turc Aliaga, după ce a încărcat ţiţei de la terminalul petrolier irakian Basrah, şi avea 18 membri ai echipajului filipinezi şi unul grec.
St. Nikolas a fost anterior implicat într-o dispută între Iran şi SUA.
În octombrie, Empire Navigation a declarat că a rezolvat un caz de încălcare a sancţiunilor SUA cu Departamentul de Justiţie al SUA, care a stabilit că nava, cunoscută atunci sub numele de Suez Rajan, a încărcat petrol iranian sancţionat, între ianuarie şi februarie 2022, printr-un transfer de la navă la navă, lângă Singapore.
Ca parte a consecinţelor, Empire Navigation a transportat marfa sancţionată la Houston, unde ar putea fi confiscată de DOJ.
Incidentul de joi este cel mai recent dintr-o serie de atacuri la Marea Roşie, mişcarea Houthi din Yemen, susţinută de Iran, vizând nave comerciale şi agravând riscul maritim al unei rute comerciale cu trafic intens.
Rebelii Houthi spun că îşi desfăşoară activitatea ca răzbunare pentru războiul Israelului din Fâşia Gaza.
Tensiunile dintre Washington şi Teheran s-au intensificat în urma conflictului Israel-Hamas, preşedintele american Joe Biden avertizând Iranul ”să fie atent” cu privire la orice posibilă interferenţă.
Teheranul a sărbătorit atacul terorist al Hamas asupra vechiului rival Israel, dar a negat implicarea în evenimentele din 7 octombrie.
Preţurile petrolului sunt sensibile la tulburările din mările din Orientul Mijlociu din cauza posibilităţii de blocaje în aprovizionare.
SUA cer Iranului să elibereze „imediat'' nava petrolieră sechestrată
Diplomaţia americană a cerut joi Iranului să elibereze „imediat" nava petrolieră sechestrată în Golful Oman, relatează AFP, scrie Agerpres.
„Guvernul iranian trebuie să elibereze imediat nava şi echipajul acesteia", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel.
„Această sechestrare ilegală a unei nave comerciale este cel mai recent exemplu al comportamentului Iranului, sau permis de Iran, care vizează perturbarea comerţului internaţional", a adăugat el.